Skip to main content
Yuma is een teefje van 5 jaar oud; een kruising type herder, afkomstig uit Bulgarije. Haar vorige eigenaresse durfde Yuma wegens de geboorte van haar baby niet langer te houden. Wij begrepen uit het kennismakingsgesprek dat Yuma een zeer angstige hond was. Ze kon soms angst-agressie vertonen door in de lucht te happen. Dit weerhield ons er echter niet van haar te adopteren.

Yuma vertoont agressie

Agressie

Binnen een week werd duidelijk dat Yuma ons ook daadwerkelijk beet, met open wonden tot gevolg. Daarnaast kwamen we er achter dat Yuma het erg spannend vond om andere honden te passeren. Ze reageerde op honden door o.a. te blaffen, aan de riem te trekken en er in te gaan hangen. Uit onwetendheid en het idee haar te willen corrigeren, trokken wij aan de riem om haar terug bij ons te krijgen. Helaas werkte dit averechts en richtte Yuma haar agressie op ons, door ons te bijten in onze armen en buik. Wij hebben hier een aantal weken mee aangemodderd. Ik volg de opleiding voor kattengedragstherapeut aan Tinley Academie en kon de diagnose vrij goed stellen. Ik had echter werkelijk geen idee hoe ik het gedrag van Yuma zou moeten bijsturen. Daarnaast werd mijn partner boos op Yuma wanneer zij agressie toonde. Ik had het idee dat dit er juist voor zorgde dat ze meer gespannen werd. Na een aantal weken heb ik mijn partner ervan kunnen overtuigen om een gedragstherapeut in te schakelen. We hebben een plusconsult bij Marieke van der Burgt ingepland.

Het plusconsult

Op het moment van het consult hebben wij met Marieke onduidelijkheden voortkomend uit de door ons ingevulde vragenlijst doorgenomen. Ook zijn de verschillende bijtincidenten verder in kaart gebracht. We kregen meer inzicht in de bijtincidenten en de voorspellende factoren.
Het consult was voor ons een zeer prettige ervaring. Vooral voor mijn partner gaf het een stukje erkenning in zijn gevoel van machteloosheid. Het gaf ook duidelijkheid in het ‘rugzakje’ van Yuma en dat mijn partner zijn verwachtingen ten aanzien van Yuma moest bijstellen. Mijn partner had begrijpelijkerwijs ook veel angst dat Yuma een andere hond/ mens mogelijk eens zo ernstig zou verwonden dat ze afgemaakt zou moeten worden. Marieke heeft ons uit kunnen leggen dat dit risico zeer minimaal is, daar Yuma niet bijt om anderen te verwonden, maar vanuit angst en hiermee de ander op afstand wil houden.

Therapie-adviezen

Binnen 1 dag na het consult ontvingen wij al het verslag van Marieke met o.a. een gedragsanalyse, diagnose, prognose en praktisch uitvoerbare therapie-adviezen. Wat wij ook als erg prettig hebben ervaren was dat naast de aangeraden therapie-adviezen, ook beschreven stond hoe we moesten reageren als Yuma toch agressie zou inzetten. Helaas kwam ook in het verslag opnieuw naar voren dat de prognose minder gunstig was. Ondanks dat, weerhield dit ons er niet van actief met Yuma aan de slag te gaan.

Muilkorf

Wij zitten momenteel nog volop in het nabegeleidingstraject. Marieke ondersteunt ons actief en voorziet ons van adviezen als wij het even niet weten. Wij zijn nu anderhalve maand verder en er zijn geen bijtincidenten meer geweest.
De muilkorf is aangeleerd en we kunnen nu sinds een week gemuilkorfd met haar wandelen, wat haar een enorme vrijheid biedt in bewegingsruimte omdat zij nu veel meer los kan lopen. Wij zijn Marieke enorm dankbaar voor de goede zorgen, bereikbaarheid en haar oprechte betrokkenheid bij de voortgang van Yuma en de begeleiding aan ons om Yuma liefdevol en op maat te kunnen begeleiden in een wereld die voor Yuma soms simpelweg nog te veel angsten kan opleveren. Yuma is een ontzettende lieve en aanhankelijke hond die graag nieuw gedrag wil aanleren op een voor haar haalbaar niveau. Naast dat de bijtincidenten niet meer voorgekomen zijn, hebben wij Yuma de afgelopen periode zien veranderen van een teruggetrokken hond, naar een hond die aan het ontdekken is hoe leuk de wereld kan zijn. Dit allemaal doordat wij haar nu op een verantwoorde manier kunnen begeleiden. We hebben nu al een prachtig resultaat bereikt en we gaan hier op lange termijn ook zeker nog de vruchten van plukken!

Monisha Malini Yedge