Skip to main content

Puppytest
werkwijze en kosten

Puppytest werkwijze & kosten

Als fokker biedt de puppytest u de mogelijkheid om een onafhankelijke buitenstaander gericht te laten kijken naar karaktereigenschappen van uw pups. Onderdelen uit de test zijn gericht op mensgerichtheid, het karakter, het herstelvermogen na een schrikreactie en de bereidheid tot werken. Alle informatie bij elkaar geeft een goed beeld van de pup. Vaak zal dit het beeld dat u had van deze pup wel bevestigen. Soms ziet u tijdens het testen echter ineens toch onverwachte kanten van uw pup.

De puppytest vindt altijd plaats bij de fokker en wordt bij voorkeur uitgevoerd op een leeftijd tussen de 6 en 7 weken. De pup is dan oud genoeg om op alle prikkels te kunnen reageren (omdat al zijn zintuigen zijn ontwikkeld), maar heeft nog niet zoveel geleerd dat dit van invloed kan zijn op de test. Immers, er wordt getest op aangeboren gedrag en niet op aangeleerd gedrag.

Karakterprofiel

Aan het einde van de puppytest stel ik voor elke pup een karakterprofiel op. Met behulp van een formulier geef ik aan welke eigenschappen ik heb waargenomen en in welke mate. Zo ontstaat een genuanceerd beeld van het type en het temperament van uw pup. Is de pup bijvoorbeeld geschikt om een favoriete sport te beoefenen? Kan hij het beste geplaatst worden bij een gezin met (jonge) kinderen? Of is hij beter op zijn plek bij een (ouder) echtpaar zonder kinderen?

Het karakterprofiel van de puppytest is een soort ‘reiswijzer’. De nieuwe eigenaar kan tijdens de opvoeding rekening houden met het karakterprofiel dat uit de puppytest is gekomen. Zo kan de nieuwe eigenaar uw pup op laten groeien tot een prettige huishond.
Net als ieder mens heeft iedere hond een geheel eigen, uniek karakter en dus ook een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Wie gevoel heeft voor het karakter van zijn hond en er bij de training en opvoeding rekening mee houdt, zal (als hij het goed doet) een geweldige kameraad krijgen.

Kosten

De kosten van een puppytest zijn € 22,50 per pup. Dit is inclusief voorbereidingstijd, de test en het opmaken van het karakterprofiel. Voor nesten kleiner dan 5 pups, zijn de kosten € 125,00 per nest. Genoemde bedragen zijn inclusief btw en exclusief reiskostenvergoeding.

Marieke van der Burgt

Ik ben werkzaam bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD. Als u verzekerd bent bij dierverzekeraars Figopet, Reaal, Ohra, Inshared of de Hema worden de kosten van een consult afhankelijk van de polis, geheel of gedeeltelijk vergoed. Ik ben gediplomeerd en ervaren en bied al sinds 2005 deskundige hulp bij gedragsproblemen.

Werkgebied

Gemeente Meijerijstad (Veghel, Schijndel, Sint Oedenrode en kerkdorpen)
Gemeente Bernheze (Heeswijk, Dinther, Loosbroek, Nistelrode en Vorstenbosch)
Gemeente Sint-Michielsgestel (Sint-Michielsgestel, Berlicum, Den Dungen, Gemonde en Middelrode)
Gemeente Boxtel (Boxtel, Lennisheuvel en Liempde)
Uden (Uden, Volkel en Odiliapeel)
Son en Breugel
Gemeente Laarbeek (Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout)

Buiten deze werkgebieden neem ik geen werk aan en verwijs ik u graag naar een van mijn collega’s van Tinley Gedragstherapie voor Dieren.