Skip to main content
Marieke van der Burgt

Voorstellen

Voorstellen

Ik wil me graag voorstellen. Als gedragstherapeut voor honden, katten en konijnen ben ik dagelijks bezig met het gedrag van dieren. Jaren geleden nam ik zelf een ‘probleemhond’ mee uit het asiel. Mijn liefde voor dieren en de wil om ze te helpen, waren de redenen waarom ik juist deze hond een goed thuis wilde bieden. Ik wilde graag advies voor de heropvoeding van mijn hond, maar vond het erg moeilijk om hier een goed adres voor te vinden. Goed bedoelde adviezen waren er genoeg, maar waren deze ook wetenschappelijk onderbouwd?

Steeds meer raakte ik geïnteresseerd in de leerprincipes en de ’taal’ van de hond. Uiteindelijk heeft dit mij doen besluiten om zelf de opleiding tot Kynologisch gedragstherapeut bij Dogvision te gaan volgen. Mijn doel was eerst mijn eigen hond te helpen en me daarna in te zetten voor andere honden en hun eigenaren. In 2005 heb ik mijn certificaat behaald voor deze opleiding en ben ik een Kynologisch adviesbureau gestart onder de naam Marieke van der Burgt, dierengedragsbegeleiding (KvK nr. 17186183).

Tinley Gedragstherapie voor Dieren

Sinds 2009 ben ik werkzaam bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Een landelijk werkende organisatie met gediplomeerde en ervaren gedragstherapeuten. Zij delen allemaal de filosofie dat begrip voor het leven van het dier, zijn lichaamstaal en kennis van de leerprincipes, de basis is voor goed contact tussen mens en dier. Een filosofie die mij op het lijf geschreven is.

Omdat mijn liefde voor dieren niet ophoudt bij honden en ik – door mijn vorige werk in het dierenasiel – al jaren ervaring heb met katten, ben ik begonnen aan de opleiding ‘gedragstherapeut voor katten’ bij Tinley Academie. Deze opleiding heb ik in 2011 succesvol afgerond. Een aantal jaren later, ben ik me ook nog gaan verdiepen in het gedrag van konijnen. In 2014 heb ik mijn opleiding afgerond met een diploma.

De droom van iedere eigenaar

Een dier houden, zonder geconfronteerd te worden met gedragsproblemen of ongewenst gedrag, is de droom van iedere eigenaar. Helaas is de werkelijkheid soms anders. Ik heb zelf ervaren dat het soms zwaar valt om een dier te houden als er problemen zijn. Je wilt je dier natuurlijk niet zomaar opgeven, je houdt van hem. Maar je beseft je ook dat het zo niet langer kan. En dus wil je het ongewenste gedrag graag veranderen. Je weet alleen niet hoe. Belangrijk is dan dat er geschikte begeleiding komt.

Goede voorlichting vind ik erg belangrijk, want een dier is immers niet voor ‘even’. Een goede onderlinge band zorgt ervoor dat mens en dier kunnen genieten van het leven. Naast gedragstherapie en trainingen verzorg ik dan ook vaak lezingen en presentaties over het herkennen en het begrijpen van de lichaamstaal en het gedrag van honden en katten. Ik ben docent bij Tinley Academie voor o.a. de opleiding Kynologisch instructeur, Neuswerk, de Masterclass (MCC) voor de KNPV en sportspeuren.

“Het grote plezier dat ik in mijn werk heb, komt voort uit mijn liefde voor zowel de dieren als de mensen.”

Hondensport

In mijn vrije tijd ben ik met mijn twee Duitse Herders Nessy en Kaya actief in de hondensport. Ik train KNPV speurhonden, FCI speuren en Obedience. In 2019 ben in Nederlands kampioen speurhond geworden met Nessy en in 2023 werd ik met Kaya Nederlands Kampioen en wedstrijd kampioen OB1.

Marieke van der Burgt

Ik ben werkzaam bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren en erkend door de SPPD. Als u verzekerd bent bij dierverzekeraars Figopet, Reaal, Ohra, Inshared of de Hema worden de kosten van een consult afhankelijk van de polis, geheel of gedeeltelijk vergoed. Ik ben gediplomeerd en ervaren en bied al sinds 2005 deskundige hulp bij gedragsproblemen.

Ik ben werkzaam bij


Ik ben aangesloten bij