Skip to main content
Sinds december 2008 hebben wij een lieve, levendige Jack-Russell genaamd Spike, in ons leven. Wij hebben ons best gedaan hem goed op te voeden (puppy-cursus, vervolgcursus). Hij is onze eerste hond. We dachten, ’n leuk klein hondje, dat gaat ons lukken.

Spike en onze kleinzoon

Inmiddels zijn we erachter gekomen dat ‘n Jack-Russell een echte hond is en ook een jachthond, voor weinig dingen bang. Als kleine jager jaagt hij op alles wat snel beweegt. De stofzuiger, de dweil , de bezem, de hark. Dit jagen ging gepaard met hard blaffen en bijten in het object.

Reactie op ons kleinkind

En toen werd in Juli 2014 ons eerste kleinkind geboren. We vonden het wel een beetje spannend hoe de reactie van Spike zou zijn. Helaas was de reactie van Spike niet positief. Hij was hyperactief, ging hard blaffen, hoog opspringen en kon niet meer luisteren. Sprong zelfs bijna in de kinderwagen. We durfden hem hierna niet meer dicht bij de baby te laten komen. We hebben van alles geprobeerd. Aanlijnen en langzaam wat dichter bij de baby, dit alles zonder positief resultaat. In de tijd die verstreek werd dit gedrag niet beter, waardoor hij steevast in de bench eindigde als ons kleinkind op bezoek was. Dit heeft zo 1 jaar geduurd waarin ik op zoek was naar een oplossing, want dit kon zo niet blijven duren. De dierenarts adviseerde ons eens op de website van Tinley Gedragstherapie voor Dieren te kijken. Op de site vonden we Marieke van der Burgt. Van een familielid hadden we ook een goed verhaal gehoord over Marieke.

De afspraak

We besloten een afspraak te maken om het gedrag van Spike door haar te laten beoordelen. We zijn 2 uur met Spike op consult geweest en helemaal blij weer naar huis gegaan. Spike was volgens Marieke niet agressief naar kinderen, maar super enthousiast. Om dit gedrag wat rustiger te maken kregen we “Training-discs”. Deze hebben we tijdens het consult aangeleerd. Wanneer je de trainingsdiscs op de grond gooit is Spike meteen rustig en kan weer luisteren en positief gecorrigeerd worden d.m.v. een beloning. Na een paar weken trainen durfde ik een 1ste vrije kennismaking aan met ons kleinkind. Dit ging goed.

1 jaar verder

Spike was erg blij dat hij gewoon los rond mocht lopen. Van lieverlee keerde de rust terug en nu we weer 1 jaar verder zijn kunnen Spike en ons kleinkind (2 jaar) “samen” spelen. Spike vindt het leuk als hij op bezoek komt en ons kleinkind vindt het leuk om met hem te gaan “wandelen” Bijkomstig voordeel is dat we Spike ook hebben geleerd met de training-discs de stofzuiger, dweil, bezem, hark enz. met rust te laten. En beloond worden voor goed gedrag, wie vindt dat nu niet fijn. We moeten wel goed opletten wanneer de kleinkinderen bij ons op bezoek zijn omdat zowel het gedrag van Spike als dat van ons kleinkind soms onvoorspelbaar kan zijn. Ze moeten allebei leren goed met elkaar om te gaan, dat gaat gelukkig steeds beter. Hebt u een probleem met uw hond dan kan ik u van harte een bezoekje bij Marieke aanbevelen. Zij kan u helpen het gedrag van uw hond beter te begrijpen waardoor u samen een oplossing kunt vinden.

Wij zijn haar in ieder geval erg dankbaar, want door die ene afspraak is een voor ons groot probleem met weinig moeite opgelost en genieten wij nog meer van onze hond.

Josien Lammers – Bosch