Skip to main content

Beste Tinley-gedragstherapeut,

“Ik heb een kat van 14 jaar, die erg snel in de stress schiet. Als er maar iets verandert aan zijn dagelijkse ritme, is Kees volledig van slag. Hij miauwt dan aan een stuk door of trekt zich terug, weigert te eten en wil niet eens aangehaald worden tot de rust weer is teruggekeerd. Binnenkort ga ik verhuizen met hem. Wat kan ik doen om dit zo ontspannen mogelijk te laten verlopen?”

Afzender onbekend

Verhuizen met een kat die snel gestresst is

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, augustus 2016

Mijn antwoord

Beste eigenaar van Kees, Ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt om Kees en de naderende verhuizing. In mijn werk als gedragstherapeut komt het regelmatig voor dat katten die boven omschreven gedrag vertonen een lichamelijk ongemak ervaren. Om die reden adviseer ik u om Kees goed te laten onderzoeken door een dierenarts om eventuele lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Een verhuizing kan voor een kat inderdaad stressvol zijn, zeker voor een kat die snel stress ervaart. Enige planning zal de overgang van het ene naar het andere huis voorspoediger laten verlopen. Start enkele weken voor de verhuizing met een voedingssupplement of een voer waar natuurlijke stress reducerende middelen in zitten, bijvoorbeeld Royal Canin Calm Diet.

De voorbereiding

Zet een aantal dagen voor de verhuizing Kees zijn spulletjes en voerbakje in een rustige bekende ruimte, bijvoorbeeld een studeerkamer. Zet ook het reismandje in deze kamer en zet het deurtje open. Kies in het nieuwe huis ook alvast een kamer waar u Kees de eerste uren of dagen na de verhuizing kan laten verblijven. Zet Kees voordat de verhuizers komen apart en sluit de deur. Instrueer de verhuizers dat de deur gesloten moet blijven en plak ook een mededeling op de deur!

Verhuizen

Wanneer alle spullen zijn gehaald, zet u Kees in het reismandje. De kattenspullen kunnen nu in de verhuiswagen worden gezet. Vervoer het mandje van Kees bij voorkeur in uw eigen auto. In het nieuwe huis plaats u de spullen van Kees direct in de aparte kamer en zet u vervolgens het reismandje in de kamer. Open het deurtje en laat Kees er op zijn eigen tempo uitkomen. Indien mogelijk blijft u enige tijd bij hem om hem wat extra aandacht te geven. Het is mooi wanneer Kees de kamer gaat ontdekken, maar het is niet vreemd wanneer dit nog een stap te ver is. Geef Kees de tijd om te wennen en laat hem hierin zijn eigen tempo hierin bepalen.

Dezelfde routines

Bouw dezelfde routines in als in het vorige huis (bijvoorbeeld de voertijden, moment van het schoonscheppen van de kattenbak en de spelmomenten) om continuïteit en vertrouwdheid te bieden. Is Kees gewend op zijn gemak in de aparte ruimte? Zet dan de deur open en laat hem op eigen tempo het nieuwe huis verkennen. Succes met de verhuizing en uiteraard veel geluk in de nieuwe woning! Indien u na de verhuizing iets wil doen aan de stressgevoeligheid van Kees, adviseer ik u om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in uw regio.

Met vriendelijke groet, Marieke van der Burgt

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.