Skip to main content

Elke (36): “Sinds een paar maanden hebben we een kat, Minoes, én een kattenbak waar ze regelmatig opzit. Toch kan Minoes het blijkbaar niet laten om haar behoefte ook in de tuin van de buren te doen. De buurvrouw heeft al drie keer op de stoep gestaan en vindt dat ik de kat binnen moet houden. Ik vind dat ze naar buiten moet kunnen, maar ik wil ook geen ruzie met mijn buurvrouw. Wat te doen?”

Mijn kat poept in de tuin van de buren

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Libelle augustus 2016

Beste Elke,

In de natuur plassen en poepen katten vaak niet op dezelfde plek. Deze voorkeur hebben onze huiskatten ook. Heeft Minoes één kattenbak? Geef haar dan een tweede kattenbak, bij voorkeur op een andere plek. Zorg ervoor dat u de bakken dagelijks leegschept en één keer in de week geheel reinigt.

Voorkeur

Minoes kan ook een voorkeur hebben om haar behoefte te doen in zachte aarde of zand. Probeer deze voorkeur te benaderen met een fijnkorrelige kattenbakvulling en maak tegelijkertijd de plekken in de tuin van de buren (tijdelijk) onaangenaam of ontoegankelijk. Dit kan door satéprikkers in de aarde te steken of er een ijzeren rooster neer te leggen. Vriendelijker is misschien uw buurvrouw planten cadeau te geven die de bodem in zijn geheel bedekken.

Tuin afzetten

Werken deze tips niet en wilt u ruzie voorkomen? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan uw tuin af te zetten, zodat Minoes niet meer uit de tuin kan komen.
Met vriendelijke groet,

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren (www.tinleygedragstherapie.nl)

Headline

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.