Skip to main content

Ellen (44): “Ik bel dol op mijn 2-jarige kat Siep, maar minder blij met het feit dat ze altijd haar nagels scherpt aan de bank en de stoelen. De krabpaal die ik heb gekocht negeert ze volledig en zelf spuiten met de plantenspuit zorgt er niet voor dat ze stopt. Hoe zorg ik dat ze mijn meubels niet langer verpest?”

Krabben aan de bank en stoelen

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Libelle, augustus 2016
Krabben is natuurlijk gedrag voor een kat en kan daarom niet afgeleerd worden. Het is echter wel mogelijk Siep te leren om krabpaal te gebruiken. Het is van belang om een krabpaal te kopen die stabiel en groot genoeg is. Een kat gebruikt een krabpaal namelijk ook om zich eens lekker aan uit te rekken.

Promoten krabpaal

Zet de krabpaal vlak bij de plek waar Siep nu krabt. Maak de krabpaal aantrekkelijk door er catnip of valeriaan op te sprayen. Beloon haar uitgebreid iedere keer als ze de krabpaal gebruikt. Maak de meubels waar Siep nu aan krabt onaantrekkelijk door er bijvoorbeeld dubbelzijdig plakband op te plakken of door de meubels strak te omwikkelen met plastic huishoudfolie.

Volgende stappen

Als Siep de krabpaal eenmaal goed gebruikt kunt u stapje voor stapje de krabpaal naar een plek in de kamer verschuiven die zowel voor u als voor Siep acceptabel is. Daarna kunt u dan de afdekking weer van de meubels verwijderen.

Met vriendelijke groet,

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren (www.tinleygedragstherapie.nl)