Skip to main content

Beste Marieke van der Burgt,

Mijn kat, een Maine Coon kater van 2 jaar (binnen- en buitenkat, gecastreerd), loopt vrijwel constant te miauwen. Hij zit soms op de kast en miauwt naar het plafond, op het bed en dan lijkt het wel alsof hij het tegen zijn schaduw heeft. Ook gaat hij wel eens voor me zitten en hard overmatig miauwen, maar zodra ik hem aandacht geef loopt hij weg. Hij is gezond, krijgt zijn natje en droogje op tijd en is keurig zindelijk. Als hij erg miauwt en ik ga kijken wat er is, kijkt hij me soms vragend aan. Alsof hij niet snapt wat ik kom doen. Enig idee wat hij bedoelt?

Afz.: Nathalie Leewens

Overmatig miauwen

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, april 2017

Beste Nathalie,

Overmatig miauwen is een regelmatig terugkomen probleem in mijn gedragspraktijk. Goed dat u uw kat medisch heeft laten nakijken en fijn dat er geen lichamelijke oorzaken zijn voor het vertonen van dit gedrag. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom katten overmatig miauwen. De meeste katten miauwen om onze aandacht te trekken. Dit gedrag ontstaat vaak heel onschuldig; de kat miauwt op een bepaald moment en op het miauwen wordt door ons dan gereageerd. Hierdoor krijgt de kat waar hij om vraagt, namelijk aandacht. Herkent u dit bij uw kat? U schrijft dat uw kat vaak stopt wanneer u gaat kijken. Dit kan betekenen dat het doel van de kat is dat hij wil dat u in de buurt bent, niet dat hij geaaid wil worden.

Katten leren van hun gedrag en als het miauwen zorgt voor de gewenste reactie, namelijk aandacht, dan kan dit gedrag zich verder gaan ontwikkelen. Om het gedrag te veranderen is het van belang om uw kat juist aandacht te geven wanneer de kat niet miauwt. Daarnaast moet u het miauwen gaan negeren. Negeren van de kat is niets tegen uw kat zeggen en hem ook niet aankijken als hij miauwt. Klinkt makkelijk, maar dit blijkt in de praktijk best moeilijk. Vooral het niet kijken naar een kat die miauwt is voor veel katteneigenaren bijna onmogelijk.

‘Addertje onder het gras’

Er schuilt bij het negeren ook nog een ‘addertje onder het gras’. Wanneer u uw kat gaat negeren ontstaat er bij uw kat verwarring. Uw kat kreeg immers eerst wel vaak een reactie. Hij kan daarom in het begin harder gaan miauwen. Dit noemen we uitdovingsweerstand. De kat kan als het ware niet geloven dat zijn gedrag niet meer de gewenste beloning oplevert . Wanneer u het negeren consequent volhoudt zal het gedrag uiteindelijk stoppen. Indien u veel moeite heeft met het negeren van het miauwen, dan kunt u ook doelbewust weglopen van uw kat. Hierdoor ervaart de kat dat miauwen hem geen reactie van u oplevert.

Laatste tip

Nog een laatste tip. Voorkom dat uw kat honger heeft en miauwt om eten. Bied hem onbeperkt voer aan zodat hij zelf meerdere keren per dag kleine beetjes kan eten. Kan uw kat hier niet mee omgaan en wordt hij te dik , verspreid dan de aanbevolen dagportie over 4 a 5 porties. Belangrijk hierbij is wel dat u het eten alleen geeft wanneer uw kat stil is, dus niet miauwt.

Succes met het uitvoeren van deze tips,

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren, www.tinleygedragstherapievoordieren.nl