Skip to main content

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Ik heb een kat van zes jaar. Ze is altijd binnen, haar hele leven al. Maar ze wil nooit spelen. Ik heb allerlei speelgoed voor haar gekocht maar ze laat het links liggen. Ze heeft wel haar ‘gekke vijf minuten’, waarbij ze als een dolle door het huis rent. Meestal gebeurt dat ’s nachts. Maar voor de rest lijkt ze me een beetje verveeld. Hoe krijg ik mijn kat aan het spelen?

Mijn kat wil niet spelen

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, mei 2017

Beste kattenliefhebber,

Niet iedere kat is even actief. Het is echter wel belangrijk dat een kat bezigheid heeft, zeker voor een kat die binnen leeft. U geeft niet aan op welke manier u met uw poes speelt. Misschien speelt u op een manier, die niet bij de voorkeur van uw kat past. Spelen met een kat kan het beste met een hengel; een stok met een touw en daaraan een object. Kleine objecten ter grootte van een prooi wekken het meeste spel op; dus kleine objecten zoals visjes, muisjes, vlinders, veren, cellofaanpapiertjes, papieren rolletjes, et cetera. Probeer verschillende hengels uit en kijk wat uw kat triggert. Sommige katten worden heel enthousiast van veren , anderen van kleine insectachtige objectjes.

Rekening houden met jaagtechniek

Vervolgens is het de kunst om prooi te imiteren en rekening te houden met de jaagtechniek van een kat. Katten zijn ingesteld op beweging en geluid. Beweeg de hengel dus van de kat af en laat de ‘prooi’ langs randen lopen of om een hoekje verdwijnen. Geluiden kunnen gemaakt worden door het speeltje onder een stuk papier of in een plastic zak te laten bewegen. Katten jagen door hun prooi te besluipen en te bespringen. Geef ze dus de mogelijkheid zich achter iets te verbergen, leg bijvoorbeeld een kussen op de grond, en trigger vervolgens de prooiduik. Dat betekent dat de prooi niet continu wild bewogen moet worden. Afwisseling is ook cruciaal; wissel hengels af en beweeg de ‘prooi’ zowel door de lucht als over de grond. Katten die stoppen met spelen kunnen namelijk nog steeds behoefte hebben aan spel. Door verandering in prooi-eigenschappen hervatten ze meestal direct hun spelgedrag.

Succes en veel speelplezier!

Marieke van der Burgt, Tinley gedragstherapeut voor dieren, www.tinleygedragstherapievoordieren.nl

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.