Skip to main content

Vraag:

Ik heb een kater van drie jaar, die wegens een gezondheidsprobleem (hevige voedselallergie) uitsluitend binnenshuis verblijft. Ik maak me alleen zorgen dat hij zich verveelt en dat hij daar stress van heeft. Hij miauwt veel en lijkt te zoeken naar afleiding. Volgens de dierenarts is hij verder gezond. Ik heb mijn huis zo katvriendelijk mogelijk ingericht, met slaapplekjes, uitkijkplekjes en een krabpaal. Wat kan ik nog meer doen om te zorgen dat hij zich niet verveelt?

Verveling voorkomen

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd Hart voor Dieren, maart 2021

Het is moeilijk om te achterhalen of je kat uit verveling miauwt. Een kat kan namelijk om verschillende redenen miauwen, ook vanwege medische redenen. Ik zou daarom allereerst een lichamelijke oorzaak uit laten sluiten door de dierenarts.

Veelvuldig miauwen

De manier waarop katten gevoerd worden, kan ook een rol spelen in het veelvuldig miauwen. Veel katteneigenaren geven hun geliefde huisdier  maar twee keer per dag te eten. Dit zijn vaak de momenten die makkelijk te combineren zijn in ons dagelijkse leven. Maar katten willen vaker eten en te weinig voermomenten aanbieden kan stress veroorzaken. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor negen tot 16 kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. De kans is dus groot dat katten tussen de maaltijden door honger hebben die ze niet kunnen stillen, zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel nog wat extra’s te vangen. Het is belangrijk dat je kat geen honger heeft, dit kan je gemakkelijk voorkomen door het voer onbeperkt aan te bieden. Heeft je kat overgewicht en mag hij slechts een afgewogen hoeveelheid voer? Verdeel de dagportie dan gelijkmatig over het liefst vijf, maar minimaal over drie momenten per dag.

Verveling

Verveling kan het overmatig miauwen ook stimuleren. Katten in het wild zijn veel tijd bezig om voer te vergaren en de omgeving te verkennen. Je schrijft dat je je huis katvriendelijk hebt ingericht. Heb je er ook al aan gedacht om actief met je kat te spelen? Dus een paar keer per dag een kwartiertje met verschillende speelhengels te spelen? Daarnaast kun je op zoek gaan naar kleine speeltjes waar je kat zelf mee wil spelen. Wissel deze speeltjes regelmatig, zodat het voor je kat ook aantrekkelijk is om te spelen. Probeer ook het voedsel aan te bieden op een manier waarbij de kat meer moeite moet doen om zijn kostje te vergaren. Denk hierbij aan voerpuzzels of voerballen.

Leren

Als laatste tip heb ik nog een tip over de manier van leren bij katten, katten kunnen namelijk snel en uitstekend leren. Wanneer een kat ervaart dat hij door mauwen aandacht krijgt, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen. Vaak werkt het krijgen van aandacht dus  als beloning. Zou dit bij jouw kat een rol kunnen spelen? Dan zou ik het gedrag negeren. Let op: een standje geven voor het gedrag, kunnen katten ook als aandacht ervaren.

Wanneer het gedrag hardnekkig is en een medische oorzaak uitgesloten of behandeld is, kan een kattengedragstherapeut je helpen. Ik adviseer je dan om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio.

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren

​​