Skip to main content
Waarschijnlijk lees jij deze review omdat je met je handen in haar zit over het gedrag van jouw huisdier. In ieder geval… Zo zat ik er 2,5e maand geleden bij. Mijn 11-jarige Jack Russel Bobedi kon niet alleen thuis zijn zonder te blaffen en binnen te plassen. Ze blafte aan één stuk door vanaf het moment dat ik uit beeld was. Doordat ik alleen ben en fulltime werk, moet Bobedi iedere dag wel een paar uurtjes alleen zijn. Dat zou natuurlijk ook gewoon moeten kunnen! Ik zocht al jaren online veel tips en trics op tegen verlatingsangst. Schafte van alles aan wat zou moeten werken en probeerde verschillende oefeningen uit. Maar niks hielp echt…

Niet alleen zijn zonder te blaffen

Blaffen bij alleen zijn

Ik verliet mijn huis met een vervelend gevoel en probeerde zoveel mogelijk thuis te zijn om ervoor te zorgen dat Bobedi zo min mogelijk alleen zou zijn. Dat was niet fijn. Toen ook de omgeving last van Bobedi haar gedrag (het vele geblaf) begon te krijgen, werd het voor mij tijd om hier iets mee te doen. Ik belde de dierenarts en zij raadde mij Tinley Gedragstherapie voor Dieren aan. In mijn postcodegebied kwam ik uit bij Marieke. Ik vulde het contactformulier in op de site en de volgende dag werd ik al gebeld. Nog geen week later was Marieke al bij mij thuis en volgde de diagnose. Bobedi had geen verlatingsangst, maar de diagnose luidde: “Niet alleen thuis kunnen zijn wat zich uit in opwindingsblaffen door een overmatige hechting aan mensen. Bobedi heeft geleerd dat blaffen de kans vergroot dat je terugkomt en heeft eigenlijk nooit goed geleerd om helemaal alleen te zijn.” Toen ik dat las viel er al gelijk veel op z’n plaats. Als hondeneigenaar kan je niet altijd duiden wat het probleem precies is, waardoor je ook niet kunt weten hoe je het moet oplossen.

Het consult

In het fijne gesprek met Marieke, bij mij thuis, bespraken we al een aantal mogelijkheden van therapie. Marieke dacht echt mee in mijn situatie. Zo stelde ze eerst voor dat Bobedi de komende periode niet meer alleen thuis zou zijn en dat er dus altijd een oppas in huis zou zijn. Dat is een onmogelijke opgave voor mij en werd daarom ook direct van de baan geschoven. Marieke stelde een simpel, maar zeer doeltreffend plan voor mij op en hield een plan B en plan C achter de hand voor als het nodig zou zijn.

De training

Zelfstandigheid bij Bobedi creëren was de focus. Niet meer in de slaapkamer slapen, niet meer altijd spelen als zij erom vroeg, niet meer iedere avond op schoot liggen, niet meer reageren op aandacht vragende geluidjes. Kortom, heel veel negeren. En ja, dat was wennen. Voor Bobedi, maar ook voor mij. Maar ik ben consequent en ging er voor 100% voor. Nee is nee en blijft nee. Vrienden en familie die op bezoek kwamen werden van tevoren ingelicht en hielpen mee. Hierna konden we ook meer focussen op het moment van vertrek en het zorgen voor een veilige plek: haar mandje.

De eerste stappen

Op maandag was Marieke mij bij en op vrijdag gebeurde het eerste wonder al. Bobedi bleef twee uur in haar mand liggen toen ik weg was. Twee uur stil! En in haar mand! Ik wist niet wat ik meemaakte… Ik deelde mijn vreugde via de app met Marieke en ondanks dat voor haar het weekend al begonnen was, reageerde ze vol enthousiasme op mijn berichten. Ze leefde echt met mij mee! De volgende ochtend werd er alweer flink geblaft, maar dit was het begin.

Het was soms best zwaar

Ik hield vol en dat was soms zwaar. Gelukkig had ik iedere twee weken contact met Marieke. Ik deelde mijn dagboekje met haar en vaak hadden we daarna even telefonisch contact. Doordat Marieke heel positief is en ieder goed moment echt benadrukte, hield ik vol. Soms ging het een paar dagen heel goed en soms zat Bobedi weer dagen in een dip. Op die momenten was het echt lastig om vol te houden, maar ik vertrouwde volledig op Marieke. Zij stuurde hier en daar ook bij met wat fijne tips, zodat ik door kon. Na ruim twee maanden hebben we het kantelpunt bereikt. Bobedi is vaker stil dan aan het blaffen. Eerst was dat 30 minuten, toen een uur. Maar inmiddels ben ik 2,5e maand verder en kan Bobedi 4 uur alleen zijn zonder te blaffen of binnen te plassen. Als ik thuiskom heb ik een enthousiaste, maar relaxte hond. In vergelijking tot 2,5e maand terug toen ze nog zó opgelucht was en bekaf van het blaffen was als ik thuiskwam. Wat ben ik blij dat ik Marieke heb gevonden en dat zij met mij aan de slag is gegaan om het gedragsprobleem van Bobedi te verhelpen. Ik weet zeker dat er nog mindere momenten gaan komen, maar iedere dag dat Bobedi rustig is als ik weg ben is al winst. Ik had niet gedacht dat we zover konden komen in 2,5e maand bij een hond van 11 jaar. Marieke handelt en reageert snel, weet waar ze het over heeft, is realistisch en eerlijk, neemt de tijd, luistert naar je en geeft je alle handvaten die je nodig hebt om aan de slag te gaan. In een paar maanden tijd kan je zo ontzettend veel bereiken, dat blijkt maar weer. Marieke, ik wil je bedanken voor je ontzettend fijne hulp. Ik hoop dat je nog veel meer baasjes én huisdieren mag helpen met jouw expertise.

Groeten Birre, ‘s-Hertogenbosch