Skip to main content

Vraag: Ik heb een kruising Labrador x Stafford uit het asiel gehaald. Rien (3,5 jaar oud) is een fantastisch leuke hond. Speelt graag, is knuffelig, super enthousiast. Hij loopt graag los, maar daarbij heb ik een probleem: hij is lief voor teefjes maar voor de meeste reuen niet. Wanneer hij reuen ziet gaat hij dreigen of grommen, vooral als er teefjes in de buurt zijn. Hij heeft nog nooit ‘aangevallen’ maar ik wil dat natuurlijk zien te voorkomen. Rien is niet gecastreerd. Zou het helpen om dit te laten doen? En zo ja, wat zijn de voor- en nadelen van castratie? En hebben jullie nog andere tips?

Grommen naar andere reuen

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, oktober 2017

Antwoord:

Wat leuk dat u een hond uit het asiel een 2e kans heeft gegeven. Castratie heeft zowel voor- als nadelen, zowel op lichamelijk als gedragsmatig gebied. Ik ga in mijn antwoord in op de gedragsmatige kant, uw dierenarts kan u wijzen op de lichamelijke gevolgen van een castratie. Een hond die agressief gedrag vertoont, zoals dreigen en grommen, kan dit gedrag vertonen door vele achterliggende oorzaken. Eén van deze oorzaken is hormonaal, hormonaal gedrag wordt bij reuen mede gestuurd door het hormoon testosteron. Bij castratie wordt alleen het testosteron-gedreven gedrag verminderd. Wanneer honden agressie vertonen naar reuen kan testosteron zeker een rol spelen.

De vraag is of dit bij Rien ook een rol speelt. Alleen dan zal castratie (mogelijk) zinvol zijn. Echter, castratie kan ook een averechts effect geven, bijvoorbeeld wanneer Rien agressie inzet door onzekerheid of angst. Daarnaast leren honden van hun gedrag waardoor ze leren hoe ze hun omgeving kunnen beïnvloeden. Rien komt uit het asiel en er zal waarschijnlijk weinig informatie beschikbaar zijn over de ontwikkeling van zijn gedrag naar soortgenoten. Welke oorzaken? De kans op vermindering van dit gedrag is daarom vele malen groter wanneer er ook wordt gekeken welke andere oorzaken bij Rien een rol spelen en wat de reden is waarom Rien dit gedrag vertoont. Ik adviseer u daarom om een afspraak te maken met een ervaren en gediplomeerde Kynologisch gedragstherapeut, die samen met u gaat kijken hoe u Rien het beste kunt helpen en of castratie wel of niet verstandig is.

Marieke van der Burgt, Tinley gedragstherapeut voor dieren, www.tinleygedragstherapievoordieren.nl