Skip to main content
Vuurwerkangst is een welzijnsprobleem. De laatste maanden van het jaar staan voor ons vaak in het teken van pepernoten, kerstkransjes en lekker eten. Voor huisdieren verloopt deze maand niet altijd even gezellig. In december zijn er namelijk ook onverwachte knallen die schrik en angst kunnen opwekken. Angst voor vuurwerk en andere harde geluiden is een veel voorkomend gedragsprobleem. Gelukkig kunnen we veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te verhelpen.

Vuurwerkangst bij dieren

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Ditjes & Datjes, december 2017
In eerste instantie is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken waarom uw dier angstig is. Hoe beter u inzicht heeft, hoe groter de kans dat u een juist trainingsplan kunt maken die afgestemd is op uw hond of kat.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken die een rol spelen in de ontwikkeling van vuurwerkangst. Zo wordt het karakter bepaald door erfelijke basis. Wanneer ouderdieren angstig zijn, zullen nakomelingen een grotere kans hebben om angst te ontwikkelen. Socialisatie is ook een belangrijke factor. Als jonge dieren in de gevoelige periode wennen aan geluiden, ontwikkelen ze minder snel vuurwerkangst. Leerervaringen spelen een grote factor in de ontwikkeling van angst. Het is logisch dat meerdere schrikervaringen met harde knallen het probleem kunnen verergeren, maar een dier kan ook door één slechte ervaring ineens panisch worden voor harde geluiden. In dat geval spreken we van een traumatische ervaring. Als laatste in het rijtje staat de oorzaak ‘medisch’ beschreven. Het is een bekend gegeven dat dieren die pijn ervaren of ziek zijn (bijvoorbeeld schildklierprobleem) geluidsgevoeliger kunnen zijn.

Angstremmers

Gezien de tijd van het jaar is het niet meer mogelijk om dier te hertrainen. Afhankelijk van de mate van angst kan het verstandig zijn om uw dierenarts te raadplegen voor angstremmende middelen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat uw dier angstiger wordt. Sluit de gordijnen en zet de radio of TV iets harder. Geef uw dier iets enorm lekkers rondom de jaarwisseling. Bied schuilplekken aan voor zowel katten als honden. Leer deze plekken van te voren aan zodat het een bekende en veilige zone is voor het dier.

Hertrainen vuurwerkangst

Om te voorkomen dat uw dier steeds angstiger wordt is het verstandig om de angst te gaan hertrainen. De meest ideale situatie is om te gaan trainen zonder dat er buiten knallen zijn. De geluidstraining bestaat uit het –eerst zachtjes- blootstellen aan diverse geluiden. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is een geluidsCD aangetoond als bruikbaar hulpmiddel om angstige dieren weer aan geluiden te laten wennen. Om deze reden heeft Tinley dan ook al jaren de ‘Gedragstherapie CD’ op de markt, met geluiden van onweer en vuurwerk.

Stappenplan

Al met al zijn er verschillende oorzaken die een rol spelen in de ontwikkeling van vuurwerkangst, maar er zijn ook vele factoren die het stappenplan voor een succesvolle training bepalen. Wij adviseren honden- en katteneigenaren die een dier hebben met hevige angst om een trainingsplan op maat te laten maken door een gediplomeerd gedragstherapeut. Is er sprake van matige angst en snel herstel, dan kan een eigenaar zelf met behulp van een geluidsCD of online training succes boeken.