Skip to main content

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Ik heb drie katten, allemaal dames van vier jaar oud. Alledrie houden ze erg van kroelen met mij. Ze liggen op schoot en laten zich lang aaien. Maar een van de drie, Adele, grijpt na een tijdje mijn hand en bijt er dan hard in. Ze loopt vervolgens snel weg, maar kort daarna is ze weer terug, want ze wil dan weer geaaid worden. Ik begrijp dit gedrag niet goed. Is ze nu happy of niet? En wat kan ik doen om het bijten te voorkomen? Moet ik haar nu juist wel aaien of niet?

Groeten een geïnteresseerde kattenliefhebber

Agressie tijdens aaien

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, september 2017

Antwoord:

Alle katten kunnen agressie vertonen, of het nu dreigen of daadwerkelijk aanvallen is. Het inzetten van agressie heeft een reden; het kan de kat helpen om een bepaald doel te bereiken, voornamelijk controle te krijgen over de omgeving. Het gedrag wat Adele vertoont lijkt sterkt op aai agressie. De term aai agressie wordt gehanteerd bij katten die van aandacht houden en ook zelf regelmatig contact zoeken, maar bijten als ze te lang geaaid worden.

Waarom vertonen katten aai agressie?

De reden waarom katten dit gedrag vertonen is nog niet onderzocht, er zijn wel een aantal veronderstellingen. Het lijkt erop dat er door een bepaalde tijdsduur van aaien een fysieke drempel bij de kat wordt bereikt waarbij de kat teveel tactiele stimulatie (contact op het lichaam) heeft gehad; zijn tolerantiedrempel wordt overschreden en hij reageert met agressie om het geaai te stoppen. Veel katten verlaten, net als Adele, de schoot van de eigenaar na het inzetten van agressie. Natuurlijk spelen leerprocessen een grote rol bij dit gedrag; de kat leert na een aantal keren al hoe hij de situatie kan beïnvloeden en herhaalt daarom zijn gedrag.

Advies

Op tijd stoppen is dus een belangrijk advies bij het voorkomen van aaiagressie. Het is daarom belangrijk dat u naar het gedrag van Adele gaat kijken als u haar aait. Voordat een kat aaiagressie inzet vertoont hij vaak een aantal signalen waarbij u kunt zien dat de kat spanning aan het opbouwen is. Deze gedragingen zijn vaak een toename in het zwiepen met de staart en verandering van de oorstand. In enkele gevallen vertonen katten ook stress signalen, zoals bekaflikken, tongelen (met de tong over de neus gaan) of een siddering over de rug.