Skip to main content

Beste Tinley-mensen,

Ik heb drie katten, allemaal gecastreerde katers en ze zijn mijn alles. Van die drie is kater Alfred een beetje moeilijk met water drinken. Hij drinkt niet uit het waterbakje, maar speelt met zijn pootjes erin. De enige keer dat ik hem zo ver krijg iets te drinken is als ik eraan denk de waterkraan op druppelstand te zetten. Hoe komt dit en wat kan ik aan dat rare drinkgedrag doen?

Mijn kat drinkt slecht

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, juli 2021

Beste katteneigenaar,

Wat goed dat je ziet dat Alfred weinig drinkt. Je schrijft dat Alfred water nuttigt door met zijn pootjes in het water te spelen. Er zijn meer katten die op deze manier drinken. Ze likken het water van hun pootjes en krijgen op deze manier water binnen. Een kat heeft ongeveer 40ml water per kg lichaamsgewicht nodig. Weegt Alfred 5kg? Dan zal hij bij goede gezondheid gemiddeld 200 ml water per dag nodig hebben.

Slecht drinken

Sommige katten moeten extra gestimuleerd worden om meer te drinken omdat ze anders veel te weinig vocht binnenkrijgen. Er zijn verschillende handigheden die je kunt toepassen om te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt. Je schrijft al dat Alfred wel drinkt als de waterkraan op druppelstand staat. Katten vinden het vaak prettig om stromend water te drinken. Een drinkfontein kan dus een goede oplossing zijn voor Alfred. Zorg ook voor meerdere drinkplekken. Dus gebruik naast de waterfontein ook enkele gewone drinkbakjes. Zorg dat de drinkbak groot genoeg is zodat de snorharen de randen niet hoeven te raken.

Drinkbak of fontein

Katten drinken het liefst op een rustige plek. Zet de bakjes dus op een rustige plek langs de looproutes van Alfred. Verdeel de drinkbakjes over de woning, zodat hij regelmatig langs een drinkbakje loopt. Zet de drinkbak of het fontein niet in de directe omgeving van de kattenbak en bij voorkeur op afstand van de voerbak. Katten drinken van nature niet bij de plaats waar ze eten. Houd de drinkbak goed schoon en ververs het water regelmatig. Bied verschillende soorten water aan zoals kraanwater, bronwater, maar ook regenwater.

Onderzoek de voorkeuren van Alfred. Blijft Alfred slecht drinken? Dan kun je hem stimuleren om extra vocht binnen te krijgen door natvoer aan te bieden en dit te mengen met wat extra water. Er zijn ook diverse vloeibare kattensnacks verkrijgbaar om de vochtbalans meer op peil te houden. Katten kunnen ook slecht drinken als gevolg van een lichamelijke aandoening, dus het is zeker verstandig om ook even de dierenarts te raadplegen.

Indien deze adviezen onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken voor een gedragsconsult met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio. Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.