Skip to main content
Noa, één van onze konijnen bleef maar overmatig likken aan de voetzolen van haar achterpoten. Ze likte zoveel, waardoor de vacht en de voetzolen steeds verder kapot gingen. We zijn met Nola naar de dierenarts geweest en die dacht dat het sore hocks waren. We hebben de ondergrond van het hok aangepast, maar er was helaas geen verbeteringen. Nola bleef likken.

Overmatig likken

Nola ging steeds meer likken en al snel breidde de kale plekken uit naar voorpootjes en enkels. We zijn vervolgens weer naar de dierenarts geweest en Nola kreeg antibiotica omdat de dierenarts dacht dat het iets van binnenuit iets zou zijn. De antibiotica hielp een beetje, maar had niet de oorzaak van het probleemgedrag aangepakt en Nola bleef overmatig likken.

Overmatig likken

Omdat we door de bomen het bos niet meer zagen hebben we contact opgenomen met Marieke van der Burgt. De dierenarts dacht stress een oorzaak zou zijn. Er werd ook aangegeven dat Nola stress ervaarde omdat ze samen leeft met een andere voedster. Marieke ging met ons aan de slag.

We hebben voordat Marieke ons belde een aantal filmpjes gestuurd waar het overmatige lik gedrag op was te zien. Marieke vroeg ook om video’s te maken van het onderlinge contact van de konijnen.

Marieke gaf aan dat onze konijnen het heel goed met elkaar kunnen vinden en er absoluut geen sprake zou zijn van sociale stress. We waren hier heel blij mee, maar wat is dan de oorzaak van het overmatig likken?

Geen sociale stress, maar wat dan wel?

Marieke bleef met ons meedenken en na enkele telefoongesprekken zijn we er achter gekomen dat het extreem likken is begonnen nadat we de konijnen vaker vers fruit zijn gaan aanbieden. Mogelijk kreeg Noa jeuk van de vele suikers in het fruit. Op advies van Marieke hebben haar dieet aangepast.

We zagen langzaam verbetering. Inmiddels zijn we alweer een tijdje gestopt met het geven van fruit. Het overmatig likken is nu bijna helemaal gestopt en haar haren beginnen op haar poten al langzaam te groeien.

Wij zijn super blij hiermee!

Marieke bedankt voor je inzet en je goede adviezen.

Wil je meer lezen over wat je konijn gelukkig maakt? Lees dan dit artikel.