Beste Johan,
Er zijn veel honden die opspringen tegen mensen, vaak tot grote ergernis van de eigenaar. Om het opspringen van een hond te doen stoppen of te verminderen, is het van belang om te weten waarom honden opspringen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor dit gedrag. Sommige honden springen uit enthousiasme, bijvoorbeeld wanneer een gezinslid thuiskomt. Dit gedrag kan intenser zijn wanneer een eigenaar enige tijd afwezig is geweest. De hond kan de eigenaar dan wild springend, vaak met een breed kwispelende staart, begroeten. Andere honden springen op om het gezicht van mensen te kunnen likken en zo hun genegenheid te tonen. Daarnaast hebben veel honden geleerd dat zij met opspringen aandacht krijgen. Mensen praten tegen de hond, geven hem een standje of duwen hem weg. Deze reacties zijn voor de hond belonend, ook negatieve aandacht is voor veel honden immers beter dan geen aandacht!
Vaak geven trainers het advies om het opspringen te negeren. Wanneer een pup nog nooit aandacht heeft gehad voor het opspringen is dit een prima advies, echter de meeste pups krijgen vaak aandacht als ze opspringen. Als je het opspringen gaat negeren bij een hond die eerder aandacht heeft gekregen voor het opspringen, dan zal het gedrag niet direct stoppen als de hond wordt genegeerd.
Sterker nog: het gedrag zal in eerste instantie erger worden omdat de hond niet begrijpt waarom hij geen succes meer heeft met zijn gedrag. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de hond te negeren. Alleen als men heel standvastig is en vol weet te houden, zal het gedrag uiteindelijk wel uitdoven. Je kunt deze methode prima gebruiken wanneer een hond opspringt bij jezelf. Bezoek is echter moeilijker te instrueren.
Daarom is het beter om je hond alternatief gedrag aan te leren, wat je vervolgens gaat belonen. Laat je hond bijvoorbeeld op commando zitten, in de mand liggen of een speeltje halen. Bedenk alternatief gedrag dat niet samengaat met opspringen en wat voor jou en je hond goed uitvoerbaar is. Oefen dit gedrag eerst in een rustige omgeving, eventueel aan de lijn. Gaat dit goed? Dan ga je de oefening steeds moeilijker maken en oefen je het uiteindelijk wanneer bezoek binnenkomt of wanneer je een praatje maakt met iemand op straat.
Indien deze adviezen onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio.
Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.