Skip to main content

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Eerder in Hart voor Dieren heeft al een artikel gestaan met tips voor krabben aan de bank. Alle tips hebben wij ook uitgeprobeerd, maar onze oudste kat blijft maar krabben aan de bank. Er staan genoeg krabpalen en krabplanken, maar de bank blijft favoriet. Hoe kunnen we dat afleren?

Groeten Janneke

Krabben aan de bank

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, juni 2023
Beste Janneke,

Wat vervelend dat je kat de bank gebruikt om te krabben. Je schrijft dat je een mooie krabpaal hebt. Wat voor ons een mooie krabpaal is, is voor een kat niet altijd een geschikte krabpaal of hij staat op de verkeerde plek. Het is van belang om een krabpaal te kopen die stabiel en groot genoeg is. Een kat gebruikt een krabpaal namelijk ook om zich eens lekker aan uit te rekken. Misschien kun je een krabpaal plaatsen met stof wat lijkt op de stof van de bank?

Omdat krabben natuurlijk gedrag is voor een kat kun je het niet afleren. Het is echter wel mogelijk je kat te leren een krabpaal te gebruiken. Je zet de krabpaal vlak bij de plek waar je kat nu krabt. Maak de krabpaal aantrekkelijk door er kattenkruid of valeriaan op te sprayen. Beloon je kat ook iedere keer als hij de krabpaal gebruikt. Maak de bank of het gedeelte van de bank waar hij nu aan krabt onaantrekkelijk, bijvoorbeeld door de bank strak te omwikkelen met plastic huishoudfolie.

Als je kat de krabpaal eenmaal goed gebruikt kun je stapje voor stapje de krabpaal naar een plek in de kamer verschuiven die zowel voor jou als voor je kat acceptabel is. Daarna kun je de afdekking weer van de meubels verwijderen. Controleer de nagels van je kat regelmatig. Wanneer je de nagels hoort tijdens het lopen, dan zijn de nagels te lang. Ga in dat geval de nagels van je kat knippen.

Indien deze adviezen toch onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio.

Veel succes met de uitvoering van mijn adviezen.