Skip to main content

Kat Yoda kwam na twaalf jaar weer terug bij zijn eigenaar. Omroep Brabant benaderde mij voor informatie over hoe het mogelijk is dat Yoda weer snel was gewend in zijn oude omgeving.

“Katten socialiseren als ze jong zijn”, legt Van der Burgt uit. “Als kitten raken ze dus gewend aan een omgeving, geluid, geur en dus ook aan mensen. Ze leren snel. Een stem of geur kunnen ze jaren later nog herkennen.” Of je je kat als kitten al in huis had, is dus een goede voorspeller van of hij je zal herkennen na jaren uit elkaar te zijn geweest.

Kat Yoda kwam na twaalf jaar weer terug

Geïnterviewd door Suzan van Loenen, Omroep Brabant 29-11-2022

En het hoeft niet eens exact dezelfde omgeving te zijn, die hij ‘herkent’. “Een kat die gewend is aan een appartement, herkent vaak de geluiden van zo’n gebouw en voelt zich daardoor sneller thuis in een flat.”

Dat een kat na jaren teruggevonden wordt, gebeurt nog weleens. Kat Yoda is lang niet de enige. Vorig jaar juli werd poes Loesje ook na twaalf jaar teruggevonden in Nistelrode. In februari dit jaar kreeg Amy uit Tilburg haar kat Snacky terug. Die liep acht jaar geleden weg van huis na een storm. Stichting Zwerfkat vond Snacky terug in Kaatsheuvel, 16 kilometer verderop.

“Het is heel teleurstellend als een kat wel een chip heeft, maar de eigenaar onbereikbaar is.”

Kat Jerry bleef 1,5 jaar weg. ‘Kattendetective’ Corrie uit Kaatsheuvel zag een foto van Jerry op Facebook. Zij zorgde dat het dier weer terugkwam bij Marco en Anneke uit Loon op Zand. Dat lukte doordat Jerry gechipt was. Bij gevonden katten wordt de chip gescand om de eigenaar terug te vinden.

“Maar te vaak kloppen de gegevens van zo’n chip niet meer”, weet Van den Burgt. “Ik werkte voorheen in een dierenasiel. Het is heel teleurstellend als een kat wel een chip heeft, maar de eigenaar alsnog onbereikbaar is. Iedereen met een kat moet dus zorgen dat het adres en telefoonnummer goed geregistreerd staat. Helemaal als je huisdier vermist is.”

“Een dier kan een zwaar leven hebben gehad, zonder dat je dat weet.”

Want niets is fijner dan je eigen beestje weer vertrouwd in zijn eigen hoekje op de bank. Al gaat dat lang niet altijd zo soepel als bij Yoda. Een kat herkent zijn oude omgeving dan vaak wel, maar voelt zich er niet altijd ook weer thuis na zo’n lange tijd. “Je weet niet wat het dier heeft meegemaakt en waar het geweest is”, legt Van den Burgt uit. “Soms vindt een kat ergens anders voedsel, warmte en onderdak. Maar een dier kan ook een zwaar leven hebben gehad, zonder dat je dat weet.”

Daarom moeten baasjes goed opletten als een kat na jaren terugkeert. Van der Burgt: “Het is belangrijk dat een kat zich veilig voelt. Een ontspannen kat ligt graag languit op z’n zij te slapen.” Teruggekeerde dieren kunnen ook gestrest zijn. “Als een kat schrikachtig is of onrustig blijft, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen.”

Link naar het oorspronkelijke artikel

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor hond, kat en konijn.