Skip to main content
Mijn huishouden van de dieren bestaat uit Mahjong (Ragdoll kater), Dobby (Maine Coon poes) en Rani (Drentsche Patrijshond). Alle drie onwijs lieve dieren, maar ik kon de hond en de katten niet aan elkaar laten wennen. Onderling klikte het nog niet zo. Ze maakten geen ruzie maar sinds Rani er is ( 2 jaar) zaten de katten boven of op de trap. Ik merkte aan de katten dat ze erg graag bij mij wilde zijn. Dit was helaas niet mogelijk, want op het moment dat ze beneden kwamen werden ze plat gewalst door Rani, die dan met ze wilde spelen. Op advies van een vriendin ben ik bij Marieke van de Burgt, van Tinley Gedragstherapie voor Dieren terecht gekomen.

Hond en katten aan elkaar laten wennen

Geen agressie

Marieke vroeg mij om een aantal filmpjes te maken, zodat ze alvast van te voren de situatie kon inschatten. Ik moest ook een vragenlijst invullen. Zou Marieke er in zou slagen om hond en katten aan elkaar te laten wennen? Ik was benieuwd naar het consult. Het grootste probleem was Rani. Rani wilde wel vriendelijk contact met mijn katten, alleen deed hij dit te direct en te actief. Hier werden de katten bang van. Ik had al direct meer inzicht. Er was dus geen agressie tussen de dieren en ze vonden elkaar toch wel interessant. Marieke stelde voor om Rani wat te remmen in zijn enthousiasme, zodat er uiteindelijk een goede band zou ontstaan tussen de hond en de katten. Ik zou de katten moeten stimuleren om naar bekende te komen. Hier kreeg ik ook tips voor.

Veilige omgeving

Marieke maakte ook duidelijk dat de beneden verdieping geen veilige omgeving was voor de katten en dat deze niet ‘katvriendelijk’ was ingericht. Mahjong en Dobby hadden immers geen veilige plek waar ze naar toe konden vluchten of een rustige slaapplek. De grote krabpaal is naar beneden gehaald.

hond en katten aan elkaar laten wennen

Marieke heeft de trainingsdiscs bij Rani aangeleerd. Dit ging erg snel en Rani had dit binnen 5 minuten al door. De trainingsdiscs is een diervriendelijk hulpmiddel om Rani te laten stoppen, wanneer hij naar de katten rende, zodat de katten niet meer hoefde te vluchten. We leerden Rani ook een soort van stopwoordje, wat als voorspeller was voor de trainingsdiscs. Tijdens het consult kwam Dobby al voorzichtig naar beneden. Rani schoot er natuurlijk meteen op af en Marieke gebruikte de discs. Ze stopte meteen. YES!

Liefde gaat door de maag

Het was nu aan mij aan het Rani nog beter te leren om te stoppen op het woord stop. Daarnaast leerde ik de katten, dat ze niet hoefde te schrikken van het geluid van de discs door dit te koppelen aan het krijgen van voer. Dit ging ook goed. Nou liefde gaat door de maag dus binnen twee dagen zaten de katten met zijn tweeën beneden op de krabpaal. Wat was ik blij!

Het is nu 4 weken geleden dat Marieke bij me was en Dobby komt elke avond gezellig bij mij op de bank liggen, waar ook Rani ligt te slapen. Mahjong kijkt dan wijs toe vanaf de krabpalen en vind het daar ook wel prima. Wat mij in 2 jaar niet was gelukt, is uiteindelijk binnen 4 weken bereikt. Mijn katten komen weer beneden en zijn veel minder bang. Mijn doel is bereikt, want als baasje wil je natuurlijk maar 1 ding en dat ze dat ze allemaal bij elkaar kunnen zijn.

Marieke, enorm bedankt voor al je Tips.

Groetjes Kelly Maat , Rani, Mahjong en Dobby

Vier weken verder

Het is nu 4 weken geleden dat Marieke bij me was en Dobby komt elke avond gezellig bij mij op de bank liggen, waar ook Rani ligt te slapen. Mahjong kijkt dan wijs toe vanaf de krabpalen en vind het daar ook wel prima. Wat mij in 2 jaar niet was gelukt, is uiteindelijk binnen 4 weken bereikt. Mijn katten komen weer beneden en zijn veel minder bang. Mijn doel is bereikt, want als baasje wil je natuurlijk maar 1 ding en dat ze dat ze allemaal bij elkaar kunnen zijn. Marieke, enorm bedankt voor al je Tips. Groetjes Kelly Maat , Rani, Mahjong en Dobby Wat mij in 2 jaar niet was gelukt, is uiteindelijk binnen 4 weken bereikt. Mijn katten komen weer beneden en zijn veel minder bang. Mijn doel is bereikt, want als baasje wil je natuurlijk maar 1 ding en dat ze dat ze allemaal bij elkaar kunnen zijn. Marieke, enorm bedankt voor al je Tips. Groetjes Kelly Maat , Rani, Mahjong en Dobby

Update na een half jaar

Ik wilde je deze foto’s nog even delen. Het gaat namelijk steeds beter tussen Rani en de katten. Er zijn echt vriendschappelijke relaties ontstaan. Ik geniet volop van de mooie contacten die Rani en Dobbie hebben. Mahjong is nog wat meer afwachtend, maar er is geen sprake van angst. Marieke ik wilde deze foto’s nog even met je delen. Nogmaals super bedankt. Kelly kat en hond een half jaar na start van gedragstherapie