Skip to main content
Fleur vertoonde extreme angst en kwam sinds kort niet meer uit onze slaapkamerkast. Voorheen was ze wel eens bang en kroop ze wel eens in de kast, maar nu kwam ze er niet meer uit. Tijdens het gedragsconsult kwamen we erachter dat een onweersbui voor de ontwikkeling van dit gedrag heeft gezorgd.

Extreme angst bij kat Fleur

Er is een training gemaakt die enerzijds de angst voor onweer zou veranderen en anderzijds hoe ik nu met Fleur moest omgaan. Als ondersteuning adviseerde ze me een voedingssupplement wat ik bij mij eigen dierenarts kon halen. Marieke stuurde niet alleen naar mij een verslag, maar ook de dierenarts kreeg een rapportage. Toen ik bij de dierenarts kwam wisten ze daarom direct welk middel ze mee moesten geven.

De therapie

De therapie ging moeizaam, omdat de training werd verstoord door slecht weer. Ik heb verschillende keren telefonisch contact gehad met Marieke en Marieke hielp me steeds weer op weg. Mijn inspanningen werden uiteindelijk beloond. Na 2,5 maand liep Fleur weer fier door het gehele huis. Haar angst voor onweer is door de training met de CD erg verminderd.

Groeten, Chantal de Groot, Uden

Extra info van Marieke van der Burgt. Een bange kat ervaart angst. Angst is een pijnlijk gevoel van onbehagen en dreigend gevaar. Dit gevoel zorgt ervoor dat de kat riskante en onplezierige situaties vermijd en kan dus handig zijn om te overleven. Het wordt echter een probleem als de angst heel groot is of als het onmogelijk is om te ontsnappen aan de angstopwekkende situatie.

Angst kun je herkennen aan de lichaamstaal van de kat: platte oren, grote pupillen en een gedrukte houding. Het gedrag van een angstige kat. is er op gericht om te ontkomen aan datgene waar hij bang voor is. Hij kruipt weg of vlucht. Het kan echter ook voorkomen dat een kat bevriest. Angstige katten nemen meestal geen eten aan. Soms kan een kat zelfs zijn urine of ontlasting laten lopen. Wil je meer lezen over dit onderwerp bij katten? Bekijk dan deze website

Marieke van der Burgt is aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren.