Skip to main content

Beste Tinley-gedragsdeskundige,

Ik heb een jonge hond van 13 maanden (King) en ik krijg hem het opspringen maar niet afgeleerd. Hij doet het bij mij, maar ook bij bezoek, bij mensen die we tegenkomen tijdens een wandeling, kortom: iedereen! Hij gromt er niet bij en vaak probeert hij zelfs te likken, maar het gedrag veroorzaakt heel veel ergernis bij anderen, begrijpelijk. King is niet gecastreerd overigens. Hoe krijg ik hem het opspringen afgeleerd?

Groeten Ben 

Waarom springt mijn hond tegen iedereen op?

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren februari 2022

Beste Ben,

Er zijn veel honden die opspringen tegen mensen, vaak tot grote ergernis van de eigenaar. Om het opspringen van een hond te doen stoppen of te verminderen, is het van belang om te weten waarom honden opspringen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor dit gedrag. Sommige honden springen uit enthousiasme, bijvoorbeeld wanneer een gezinslid thuiskomt. Dit gedrag kan intenser zijn wanneer een eigenaar enige tijd afwezig is geweest. De hond kan de eigenaar dan wild springend, vaak met een breed kwispelende staart, begroeten.

Andere honden springen op om het gezicht van mensen te kunnen likken en zo hun genegenheid te tonen. Daarnaast hebben veel honden geleerd dat zij met opspringen aandacht krijgen. Mensen praten tegen de hond, geven hem een standje of duwen hem weg. Deze reacties zijn voor de hond belonend, ook negatieve aandacht is voor veel honden immers beter dan geen aandacht!

Je schrijft dat King vaak probeert te likken. Het lijkt er op dat King dus probeert om vriendelijk contact te maken. King zal daarnaast hebben ervaren dat het opspringen voor hem succesvol is omdat hij immers vaak contact krijgt bij het opspringen. Vaak geven trainers het advies om het opspringen te negeren. Opspringen zal echter niet direct stoppen als de hond wordt genegeerd.

Sterker nog: het gedrag zal in eerste instantie erger worden omdat de hond niet begrijpt waarom hij geen succes meer heeft met zijn gedrag. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de hond te negeren. Alleen als men heel standvastig is en vol weet te houden, zal het gedrag uiteindelijk wel uitdoven. Je kunt  deze methode dus gebruiken en King vanaf nu geen enkele vorm van aandacht te geven als hij opspringt. Bezoek is echter moeilijker te instrueren. Daarom is het beter om je hond alternatief gedrag aan te leren, wat je vervolgens gaat belonen. Laat King bijvoorbeeld op commando zitten, in de mand liggen of een speeltje halen. Bedenk alternatief gedrag dat niet samengaat met opspringen en wat voor jou en je hond goed uitvoerbaar is. Oefen dit gedrag eerst in een rustige omgeving, eventueel aan de lijn.

Gaat dit goed? Dan ga je de oefening steeds moeilijker maken en oefen je het uiteindelijk wanneer bezoek binnenkomt of wanneer je een praatje maakt met iemand op straat. Mochten bovenstaande tips onvoldoende werken, dan adviseer ik je om een afspraak te maken met een ervaren en gediplomeerde Kynologisch gedragstherapeut, die samen met je gaat kijken hoe je King het niet opspringen het beste kunt aanleren.

Marieke van der Burgt,

Tinley-gedragstherapeut voor dieren,