Skip to main content
Beste Marieke van der Burgt,

Ik heb een kater van zes jaar, Boris, die altijd keurig op de bak zijn ‘boodschappen’ deed. Sinds een paar maanden plast hij nog wel op de bak maar poept hij in huis. Fysiek is er volgens de dierenarts niets mis met Boris, dus wat zou er aan de hand kunnen zijn en hoe los ik dit op?

Poepen naast de bak

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Hart voor Dieren, maart 2022

Beste kattenliefhebber,

Wat vervelend dat Boris niet meer op de bak poept. Poepen naast de bak is een veelvuldig voorkomend probleem. Allereerst wil ik je complimenteren dat je medische oorzaken hebt laten uitsluiten bij de dierenarts. Bij onzindelijkheid spelen namelijk vaak lichamelijke oorzaken een rol. Mijn eerste tip is om de plek waar Boris poept goed schoon te maken, zodat oude geurresten hem niet triggeren om hier opnieuw te poepen. In de natuur plast en poept een kat niet op dezelfde plek. Het is daarom verstandig om minimaal 2 kattenbakken in huis te zetten.

Wanneer Boris samen leeft met andere katten, dan is de richtlijn dat er net zoveel kattenbakken als katten moeten zijn, plus één extra kattenbak. De bakken kunnen het beste over het huis worden verspreid en op diverse rustige locaties plaatsen die de hele dag toegankelijk zijn. Overweeg om van minimaal één bak de kap te verwijderen. Sommige katten voelen zich veiliger wanneer ze overzicht hebben op de omgeving tijdens het plassen. Bovendien geeft een open kattenbak een kat meer ruimte om te draaien en te graven.

Oorzaken van poepen naast de bak

Er zijn tal van andere aspecten die voor een kat onaangenaam kunnen zijn aan de kattenbak, zoals onprettig grit, een te dunne laag grit of een plastic zak onder in de kattenbak. De meeste katten vinden een laagje van 5 centimeter fijn, geurloos grit prettig. Het komt ook regelmatig voor dat kattenbakken te weinig worden schoongemaakt, waardoor de kat zijn ontlasting niet ondergraaft omdat hij zo snel mogelijk de bak wil verlaten. Het is daarom belangrijk om een goed kattenbakmanagement aan te houden. Schep de kattenbakken dagelijks schoon en reinig de bakken minimaal 1 keer per week.

Zie je dat Boris onzindelijk is? Straf hem dan niet. Schreeuwen, iets naar hem gooien, hem natspuiten of  hem met dwang op de kattenbak zetten, is zinloos. Boris zal hierdoor namelijk niet beseffen dat hij in de bak had moeten plassen. Katten kunnen door de straf wel stress gaan ervaren en daarnaast kan straf de relatie met jou en Boris verslechteren.

Indien deze adviezen onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio. Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren.