Skip to main content

Ongetwijfeld kent u ze wel, of misschien heeft u zelf wel een look-a-like sledehond: een hond die zich tijdens het uitlaten letterlijk en figuurlijk ophangt aan zijn eigen lijn. Om het trekken aan de lijn af te leren, moet eerst bekeken worden wat voor voordeel het de hond oplevert als hij trekt aan de lijn. Als het de hond namelijk geen voordeel oplevert, zal hij het gedrag niet blijven vertonen. Levert het de hond wel een voordeel op, dan ontstaat dus het trekken aan de lijn. Het voordeel wat hij in zicht heeft, is op dat moment belangrijker dan het eventuele ongemak van pijn in zijn nek.

Niet trekken aan de lijn

Geschreven door Marieke van der Burgt, gepubliceerd in Ditjes en Datjes, februari 2019

Een hond loopt van nature sneller dan een mens. Het einde van de lijn is dan ook snel bereikt. De belangrijkste motivatie voor uw hond om te blijven trekken, en zelfs steeds harder te gaan trekken, is dat uw hond met zijn getrek keer op keer geweldige resultaten boekt. Uw hond ziet bijvoorbeeld op afstand een andere hond. “He, gezellig een speelkameraadje!” “Daar wil ik heen!” U heeft eigenlijk ook wel even zin om met de andere hondeneigenaar te kletsen en u laat u dus gewillig meetrekken. Door het trekken, leert uw hond dat hij komt waar hij wil komen, namelijk naar zijn speelkameraadje. Het eerste succes, en versterking van het trekgedrag, is behaald!

Tip 1: Trekken = Stil staan

Het uitgangspunt hiernis dat de hond de strakte van de lijn regelt en niet u. Zodra uw hond trekt, gaat u stil staan. Op het moment dat de spanning van de lijn is, vervolgt u weer de wandeling. Probeer in het begin uw wandeltempo aan te passen aan het tempo van de hond, zodat het voor uw hond iets makkelijker wordt om niet te trekken aan de lijn. Beloon uw hond wanneer de hond netjes met u meeloopt.

Tip 2: Trekken = Omdraaien

Een andere methode is de methode trekken = omdraaien. Op het moment dat de hond trekt draait u meteen om en zorgt u ervoor dat uw hond niet komt waar hij naar toe wilde trekken. U mag de beide methodes door elkaar gebruiken. Het zal best even duren voordat uw hond door heeft wat de bedoeling is. Maar, als hij de oefening eenmaal door heeft, zult u zien dat de vorderingen snel gaan.

Tip 3: Consequent

In het begin zult u waarschijnlijk geen stap verzetten of de lijn staat al weer strak. Blijf heel consequent en geduldig en ga stil staan of draai om. Laat iedereen die de hond uitlaat, zich aan de gestelde regels houden! Op het moment dat de spanning van de lijn is, beloont u uw hond. Gebruikt een lijn met een lengte van ongeveer 1.50 meter. Zorg dat u de lijn altijd even lang hebt. Hierdoor zal uw hond uiteindelijk leren, hoeveel ruimte hij heeft tijdens het wandelen.