Skip to main content

Vraag: Barbara’s zoon heeft een konijn gekregen voor zijn verjaardag. Nu vraagt ze zich af of een konijn in zijn eentje wel gelukkig is. Dus, heeft een konijn een soortgenoot nodig?

Vraag voor Libelle, februari 2018

Heeft een konijn een soortgenoot nodig?

Geschreven door Marieke van der Burgt ,gepubliceerd in Hart voor Dieren, juni 2023

Konijnenverblijf

Beste Barbara,

Wat fijn dat je je afvraagt of je konijn gelukkig is. Een konijn leeft in de natuur in grote groepen. Binnen zo’n groep vormen zich subgroepjes, bestaande uit één tot vijf mannetjes en één tot zes vrouwtjes. Omdat een konijn een groepsdier is, betekent dit dat een konijn niet graag alleen leeft. Mijn advies is daarom je konijn te laten samenleven met één of meerdere soortgenoten.

Nog een laatste tip: kijk ook kritisch naar het konijnenverblijf. Konijnen hebben een voorkeur voor een ruime leefomgeving. Een groot hok en een vrije uitloop naar een (buiten)ren van een paar vierkante meter, is geen luxe, maar noodzaak. Het verblijf moet zo groot zijn dat de konijnen kunnen rennen, springen en rechtop staan. Een konijn moet ook kunnen schuilen; ze voelen zich veiliger als er voldoende schuilmogelijkheden zijn. Bij dierenspeciaalzaken kun je hele goede en verantwoorde schuilhuisjes vinden, maar je kunt ook zelf aan de slag met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan een kartonnen doos, een rieten mandje of een schuilhutje van onbehandeld hout.

Met vriendelijke groet,

Marieke van der Burgt Tinley-gedragstherapeut voor dieren (www.tinleygedragstherapie.nl)