Skip to main content

In 2019 ben ik Nederlands Kampioen Speurhond geworden met mijn hond Nessy. Ik ben voor verschillende bladen en tijdschriften geïnterviewd.

Onderstaand artikel stond in Hondensport & Sporthonden.

Kampioen Speurhonden

Geplaatst in Hondensport & Sporthonden september 2019. Foto’s: Michiel Schaak en Marieke van der Burgt

H&S: Hoe heb jij dit NK beleefd?

Marieke Nederlands Kampioen Speurhond: “Je traint er natuurlijk een heel jaar voor en legt ondertussen ook de focus op het NK in het algemeen. Het was een leuk jaar met veel leuke en leerzame momenten tijdens de training. Het was natuurlijk fantastisch om mee te mogen doen aan het NK, dat is op zich al een grote eer. Het is altijd super spannend als je ten overstaan van zoveel mensen moet laten zien hoe je ervoor staat samen met je hond en dan is het wel fijn als het allemaal goed gaat natuurlijk. Het is aan de ene kant wel een kwestie van trainen en werken naar een goed resultaat en hopen dat het goed komt en aan de andere kant ook wel weer heel spannend omdat je het ook goed wilt doen als je deelneemt.

Kijk, bij de speurhonden is iedereen altijd een beetje huiverig voor het sorteren en dat is natuurlijk een vast onderdeel tijdens de afsluitende wedstrijd in Eindhoven. Het sorteren is gewoon een hele moeilijke oefening. Maar ik denk dat ik Nessy best wel goed heb opgebouwd en voorbereid. Ik heb de training ook uitgebreid naar situaties die misschien wel spannend zijn, met geluidsinstallaties, met microfoons het trainen op kunstgras. Ik wist natuurlijk heel goed van tevoren dat daar de punten konden worden gescoord. Op het moment dat het sorteren goed gaat, daar heb ik me echt op gefocust en dat is ook gelukt. Eigenlijk zijn alle 3 de wedstrijden wel volgens plan verlopen en ik heb geen bijzonderheden aan mijn hond gezien die ik niet van tevoren had verwacht. “

H&S: Hoe lang ben jij al lid van de KNVP en waar train jij?

Marieke: “Ik ben lid van de KNVP sinds 2014 en ik train bij Speurhondengroep PHV “De Mortel”  in de Mortel. Dit is een enthousiaste en gedreven groep hondenliefhebbers en er zijn verschillende leden binnen de club die naast het speurhondenprogramma ook nog IGP trainen. Ik vind het  ook erg leuk dat er zo veel verschillende rassen bij onze vereniging trainen zoals Mechelse-, Duitse- en Hollandse herders, maar ook een witte herder en 2 Jack Russels .”

H&S: Hoe ziet jouw manier van trainen als Kampioen speurhond er in het kort uit?

Marieke: “Ik ben gedragsdeskundige bij Tinley Gedragstherapie en ik ben er trots op dat ik heb geleerd om de nadruk te leggen op positief trainen. Je ziet veel mensen op veel verschillende manieren trainen, maar het is voor mij wel een overwinning geweest om te ontdekken wat mijn hond nodig heeft om beter te worden en dat in kleine stapjes op te bouwen, zodat het niet nodig is om uiteindelijk te straffen. Ik vraag mijzelf ook altijd af of ik niet te snel ga, want als ik te snel ga zal ik moeten gaan corrigeren en dat doe ik liever zo min mogelijk, want van corrigeren leert een hond niets.”

H&S: Wat voor een hond is Nessy in het dagelijkse leven bij jou thuis?

Marieke: “Het is wel bijzonder om te vertellen dat Nessy eigenlijk een herplaatser is. Ik heb haar gekregen op de leeftijd van ruim 9 maanden van iemand die er eigenlijk mee wilde gaan fokken om de raseigenschappen van de werkende Duitse herder en dan met name de donker wolfsgrauwe  herder, verder te verbeteren. Helaas paste Nessy daar niet in de roedel en werd er voor haar een andere eigenaar gezocht en zo is zij bij mij gekomen.

Ik was in die tijd nog helemaal niet KNPV gericht, maar trainde meer kynologisch en andere vormen van hondensport. Na verloop van tijd merkte ik wel dat zij eigenschappen had van een echte werkhond en het werd ook al snel duidelijk dat het niet lukte om met haar naar een reguliere hondenschool te gaan omdat ze enorm uitviel naar andere honden. Ik werd toen door iemand getipt op de speurhondenopleiding en daar zijn we toen mee verder gegaan. Maar om terug te komen op je vraag, Nessy is gewoon een hele vriendelijke en fijne hond, zij is sociaal tegenover bezoekers en dat geldt ook voor kinderen. Er blijft alleen wel altijd een bepaalde gevoeligheid voor onbekende honden, dat blijft ze spannend vinden en dan begint ze vaak te blaffen, maar daar blijft het ook bij. Eigenlijk heb ik nooit de ambities gehad om Kampioen Speurhond te willen worden.

H&S: Wat is de afstamming van Nessy?

Marieke: “Nessy komt uit Tsjechische lijnen en haar volledige stamboom naam is Nessy Jipo-Me. Haar moeder heet Zakira Jipo-Me en haar vader is Kery Kambos-Durab. De voorouders van Nessy komen grotendeels uit Jipo-Me lijnen, dat is een Tsjechische werklijn met voornamelijk IPO honden, maar deze lijnen zijn in Nederland niet zo bekend.”

H&S: Tot slot: Hoe gaat het nu verder met jouw Nessy?

Marieke: “Nessy is onze huishond en ze blijft ook gewoon bij ons. Dit was haar laatste wedstrijd, we hebben haar carrière zo heel mooi kunnen afsluiten. Ik merkte de laatste maanden al dat ze soms wat moeite had om de hoogtesprong goed te nemen en dat was voor mij ook de reden om te stoppen met het actief deelnemen aan wedstrijden, want ik wil nog heel lang van haar genieten. Ik heb inmiddels weer een opvolger voor Nessy om mee te trainen en dat is ook weer een donkere wolfsgrauwe Duitse herder teef. “