Zo komt je hond wel als je ‘HIER’ roept

10-4-2015 Interview door Annemarie Seymus voor www.Petsie.nl

Heb je wel eens visioenen dat je hond er van door gaat, achter de konijntjes aan of erger nog een drukke straat op? Een sterke ‘kom hier’ is een van de belangrijkste dingen die je hond moet leren. Gedragstherapeut Marieke van der Burgt geeft gouden tips.

Hoezo hier?

Je hond verstaat geen Nederlands. Wel kan je hem leren om een commando te koppelen aan een actie die hij moet uitvoeren. Dus of je nu ‘Kom kom kom’, ‘hiiiieeer’, ‘nu komen’ of ‘blauw potlood’ roept , als hij nooit geleerd heeft wat dat betekent kan je schreeuwen tot je een ons weegt. Dat leuke teefje, die spannende bal of die dode, rotte vogel is dan toch echt veel interessanter dan dat boze baasje. Je hebt nog het meeste kans dat je hond achter je aan komt als je hard wegrent.

Achteruit

Kies een rustig moment uit en pak de favoriete snoepjes van je hond. Zorg dat het kleine snoepjes zijn of breek ze in kleine stukjes. Hou het snoepje voor de neus van je hond en loop vrolijk achteruit. Als je hond meeloopt, geef hem dan na een paar stappen achteruit het snoepje. Loopt je hond voorbij of achter je langs, dan geef je geen snoepje. Begin dan weer opnieuw met achteruit lopen en belonen. Als dit een paar keer goed is gegaan sluit je af met een jackpot. Dat zijn een aantal snoepjes tegelijk.

Commando

Als je hond het komen als je achteruit loopt goed onder de knie heeft ga je een commando koppelen. Kies wat je zelf het prettigst vindt en zorg dat iedereen binnen je gezin ook exact hetzelfde commando gebruikt. Je spreekt eerst het commando uit, begint dan achteruit te lopen en geeft weer de snoepjes. Dat herhaal je een paar keer. Vervolgens ga je achter een hoekje staan en spreekt alleen het commando uit. Als je hond komt dan heeft hij het commando gesnapt. Lukt het niet meteen, ga dan weer een stapje terug. (Commando, achteruit lopen, komen, voertje). Ook dit sluit je na een paar keer weer af met een jackpot.

Afleiding

Luistert je hond overal om en rond het huis zonder afleiding naar het hier, ga je een
stapje verder. Neem een lange lijn (of eventueel een flexilijn) mee en ga oefenen op plaatsen waar afleiding is: je kinderen of partner, andere honden, interessante geuren, herrie of als hij met speelkameraadjes is. Nooit boos worden of aan de lijn trekken als hij niet komt, maar wel heel blij als het wel doet en altijd belonen.

Testen

Nu ga je echt de buitenwereld in. Kies een veilige plek waar wel van alles te doen is. Bijvoorbeeld het bos waar je vaak gaat wandelen. Doe wat je altijd doet, maar ga tussendoor het commando gebruiken en kijk nu goed of de betekenis echt, nu onmiddellijk hier komen is, en niet: nog even snuffelen, spelen of pas komen als hij zin heeft. Blijf altijd blij en beloon als hij wel komt. Word niet boos, want het commando volgen moet altijd iets leuks opleveren. Gaat het niet helemaal goed? Geen probleem, dan ga je weer in een iets rustiger omgeving oefenen.

Onderhouden

Komt je hond in alle situaties die je oefent naar je toe? Bouw dan het snoepjes geven af. De ene keer krijgt hij wel wat, de ander keer niet. Blijf ook verschillende situaties opzoeken waar je het commando weer toepast.

Spelletjes

Met spelletjes kan je op een hele leuke manier het komen oefenen en onderhouden. Bovendien kan je je hele gezin erbij betrekken. Je kan verstoppertje spelen en het commando roepen en je hond belonen als hij je vindt. Of je kan met meerdere mensen en/of kinderen in de tuin om en om het commando geven en belonen.

Gedragstherapeut

Marieke van der Burgt is gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen en aangesloten bij Tinley Gedragstherapie. Een landelijk werkende organisatie, waarbij gediplomeerde en ervaren gedragstherapeuten zijn aangesloten.
Kijk op http://www.dierengedragsbegeleiding.nl/ voor meer informatie.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door