Vechtende Jack Russels

Drie jaar geleden besloten wij om voor onze driejarige Jack Russel Sem een vriendje erbij te nemen. Zijn nieuwe vriend werd de Jack Russel Bikkel. Sem en Bikkel waren meteen de beste vriendjes. Samen speelden en stoeiden ze heerlijk met elkaar. We waren erg blij dat we die keuze gemaakt hadden tot het moment dat er een omslag kwam in de hondenvriendschap. Bikkel als knuffelhond eiste alle aandacht van ons op wat tot gevolg had dat Sem daar geen genoegen meer mee wilde nemen. Sem en Bikkel kregen van de ene op de andere dag ruzie met elkaar en gingen vechten. Alle twee gaven ze niet toe met als gevolg dat ze elkaar zodanig verwondden, dat er geen andere oplossing was dan ze uit elkaar te halen.

In eerste instantie dachten we het is gewoon een keer een gevecht, kan gebeuren. Maar al snel bleek dat het niet bij één gevecht bleef. De gevechten samen mondden uit van eens in de drie maanden naar eens in de maand, naar eens in de week, naar twee keer per dag. Wij als hondenbaasjes hadden van alles geprobeerd om het zelf met de honden op te lossen. Helaas kwam het niet tot een oplossing. Op dat moment hadden we twee keuzes, of er zou een hondje weg moeten (wat wij natuurlijk niet over ons hart konden verkrijgen) of als laatste strohalm gaan we hulp inroepen van een hondendeskundige therapeut. De keuze was zo gemaakt, we gaan voor de hondentherapeut.

Marieke van der Burgt

Wij zijn daarvoor bij hondendeskundige/gedragstherapeut Marieke terechtgekomen. Met Marieke een afspraak gemaakt en de ernst van de situatie uitgelegd over onze vechtende honden. Aan haar verteld dat het waarschijnlijk niet aan het gedrag van de honden lag maar dat het voortkwam uit ons gedrag. De honden gingen altijd alleen maar in gevecht als wij ook binnen in huis waren. Of als we Bikkel wilden corrigeren als hij iets niet mag doen. Dan nam Sem de taak over en viel hij Bikkel letterlijk aan. Het probleem was, dat wij niet wisten wat we verkeerd deden, waarom de honden aanleiding kregen om elkaar aan te vallen.

Bij ons eerste consult met Marieke constateerde ze dat Sem boven in de rangorde behoorde en dat Bikkel daar onder behoorde te staan. Door daar als mens niet goed in te handelen is de gehele rangorde in de war geraakt. Op advies van Marieke zijn we meteen vaste huisregels gaan handhaven. Eerst Sem altijd belonen, binnenlaten, voer geven e.d. en daarna pas Bikkel belonen, binnenlaten, voer geven e.d. De honden moeten blijven zitten tot ze het commando krijgen dat ze vrij mogen rondlopen. Na wat richtlijnen ontvangen te hebben, gingen we weer met volle moed ertegenaan om de rust tussen de honden terug te krijgen.

Terug bij af 

Een paar weken ging het goed tot op een zeker moment we weer helemaal terug bij af waren. Na wat overleg met Marieke waren we tot de beslissing gekomen dat we met het voer moesten gaan schakelen. Marieke adviseerde om Royal Canin Calm te gaan gebruiken. Dit zijn hondenbrokken die er voor zorgen dat het felle en rusteloze, angstige gevoel bij de honden weg zou nemen. Na twee weken werd het resultaat merkbaar. Met alle nieuwe regels en het nieuwe hondenvoer is er voor de honden en ons weer een fijn leven teruggekeerd en hoeven wij GELUKKIG geen hondje weg te doen. Van rivaal naar vriend!! Hoe leuk kan het zijn? We genieten nu elke dag van onze twee hondjes Sem en Bikkel.

Marco en Erica

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door