Mijn hond eet poep!

Ditjes en Datjes, maart 2017

Een hond die honden- of paardenpoep eet, Smerig, vindt u niet? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat veel honden poep eten. Dit kan poep zijn van zichzelf, andere honden of poep van andere dieren. Als een hond uitwerpselen eet, noemen we dat coprofagie. Er worden verschillende oorzaken benoemd wanneer het gaat om coprofagie. De meeste honden worden aangetrokken door de geur en smaak van de onverteerde voedingstoffen in de ontlasting. Als deze nare gewoonte eenmaal is ontstaan, wordt het moeilijk dit gedrag af te leren. De hond vindt het immers lekker.

Oorzaken

Er wordt ook wel eens gezegd dat het eten van ontlasting te maken heeft met tekorten in de voeding. Tegenwoordig zijn eigenlijk alle hondenvoedingen complete voedingen. Onvoldoende verteerbare voeding, overvoeding of een tekort aan verteringsenzymen kan wel een rol spelen bij coprofagie. Er kan ook sprake zijn van een aandoening bij de hond waarbij de eetlust verhoogd is. Soms ontstaat de gewoonte van het poep eten al in het nest. De teef eet de ontlasting van de pups op (normaal gedrag zolang de pups nog zogen) en pups kunnen dat gedrag na gaan doen. Is dat het geval, dan past poep eten dus onder het spreekwoord ‘jong geleerd, is oud gedaan’. Leerervaringen spelen soms ook een rol bij het ontstaan van coprofagie op latere leeftijd. In dit geval gaat het vaak om de enorme aandacht die honden van de eigenaar krijgen wanneer ze poep eten. Meestal roept deze namelijk heel hard “niet doen” of “laat dat”, of hij rent op de hond af. Het ongewenste gedrag levert de hond dus veel aandacht op.

Onderzoek

In 2005 is er aan de Universiteit in Wageningen onderzoek gedaan naar poep eten bij honden. Bijna 2700 hondeneigenaren vulden een vragenlijst in. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat slechts 6% van de deelnemende honden geen poep eet. Dit lage percentage is mogelijk te verklaren doordat hondeneigenaren met een hond die geen poep eet waarschijnlijk minder snel deelnemen aan een onderzoek over poep eten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat spaniëls, retrievers en waterhonden relatief meer poep eten dan andere rassen.

Medische oorzaken uitsluiten

Wanneer uw hond verteringsprobleem heeft, kan hij honger hebben. Deze honger kan een motivatie zijn voor het eten van poep. Het beste is om eerst een afspraak te maken bij de dierenarts, zodat hij of zij eventuele lichamelijke oorzaken kan uitsluiten. Als een hond zijn eigen ontlasting eet, is het verstandig om de dagelijkse portie van het dier te verkleinen of meer maaltijden per dag te geven. Dit is gunstig voor de vertering. Ook het geven van een hoog verteerbare voeding kan de coprofagie verhelpen.

Poep eten kan gevaarlijk zijn

Poep eten is niet alleen ongewenst, het kan ook gevaarlijk zijn. Bij het eten van poep kan de hond resten van medicatie binnen krijgen. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de hond. Wanneer uw hond poep eet, is het dus verstandig om hulp te zoeken. Probeer in de tussentijd te voorkomen dat de hond poep kan eten. Houd hem goed in de gaten en vermijd risicovolle plekken of lijn hem aan.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door