Onzindelijkheid bij katten

Onzindelijkheid bij katten staat in de top drie van gedragsproblemen. Plassen of poepen buiten de kattenbak komt dus erg veel voor, tot frustratie van menig eigenaar. Wanneer een kat buiten de bak plast, is het belangrijk om te achterhalen of er inderdaad sprake is van onzindelijkheid of dat de kat territoriaal markeergedrag vertoont.

Ditjes & Datjes, februari 2019

Bij onzindelijkheid worden er vaak grote hoeveelheden urine op horizontale oppervlakken gedeponeerd. De meeste katten maken hierna graafbewegingen rondom de plasplek. Bij markeergedrag wordt er meestal een klein beetje urine gesproeid tegen verticale oppervlakken. De kat staat hierbij en loost kleine beetjes urine in een staande houding. Vaak is hierbij een trillende staart zichtbaar. We zien in de praktijk ook weleens gedrag dat haaks staat op bovenstaande algemeenheden, bijvoorbeeld katten die staand urineren of juist zittend markeren. Een kattengedragstherapeut kan een goede diagnose stellen ondanks deze tegenstrijdige gedragingen.

Lichamelijk probleem

Het komt regelmatig voor dat er een lichamelijk probleem ten grondslag ligt aan onzindelijkheid. Blaasontsteking en blaasgruis zijn bekende oorzaken. Ga dus altijd eerst naar de dierenarts om de urine van uw kat te laten nakijken. Als lichamelijke problemen zijn uitgesloten, dan komt het gedragsmatige aspect aan bod. Het is belangrijk om u te realiseren dat katten ook onzindelijk kunnen blijven nadat medische oorzaken zijn opgelost. Dit komt omdat er dan sprake is van aangeleerd gewoontegedrag.

Tip 1: Plaats voldoende kattenbakken

Als algemene regel geldt dat als er meerdere katten in huis zijn er net zoveel kattenbakken als katten moeten zijn, plus één extra kattenbak. U kunt de bakken het beste over het huis verspreiden en op diverse rustige locaties plaatsen die de hele dag toegankelijk zijn. Overweeg om van een aantal bakken de kap te verwijderen. Sommige katten voelen zich veiliger wanneer ze overzicht hebben op de omgeving tijdens het plassen. Bovendien geeft een open kattenbak een kat meer ruimte om te draaien en te graven.

Tip 2: Zorg voor een schoon toilet

Een slecht kattenbakmanagement is vaak een aanleiding voor onzindelijkheid. Er zijn tal van aspecten die voor een kat onaangenaam kunnen zijn, zoals onprettig grit, een te dunne laag grit of een plastic zak onder in de kattenbak. Het komt regelmatig voor dat kattenbakken te weinig worden schoongemaakt, waardoor de kat zijn ontlasting niet ondergraaft omdat hij zo snel mogelijk de bak wil verlaten. Schep de kattenbakken dagelijks schoon en reinig de bakken minimaal 1 keer per week.

Tip 3: Niet straffen

Ziet u dat uw kat onzindelijk is? Straf hem dan niet. Schreeuwen, iets naar uw kat gooien, hem natspuiten of de kat met dwang op de kattenbak zetten is zinloos. De kat zal hierdoor namelijk niet beseffen dat hij in de bak had moeten plassen. Katten kunnen door de straf wel stress gaan ervaren en daarnaast kan straf de relatie met u en uw kat verslechteren. Komt u er niet uit? Schakel dan een ervaren en gediplomeerde gedragstherapeut in.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door