Niet opspringen

Ditjes & Datjes, november 2016

Het is een lieve hond, maar dat opspringen… “Wat kan ik doen aan het wilde opspringen van mijn hond?”, is een veelgehoorde vraag van hondeneigenaren.

Om het opspringen van een hond te doen stoppen of te verminderen, is het van belang om te weten waarom honden opspringen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor dit gedrag. Sommige honden springen uit enthousiasme, bijvoorbeeld wanneer een gezinslid thuiskomt. Dit gedrag kan intenser zijn wanneer een eigenaar enige tijd afwezig is geweest. De hond kan de eigenaar dan wild springend, vaak met een breed kwispelende staart, begroeten. Andere honden springen op om het gezicht van mensen te kunnen likken en zo hun genegenheid te tonen. Daarnaast hebben veel honden geleerd dat zij met opspringen aandacht krijgen. Mensen praten tegen de hond, geven hem een standje of duwen hem weg. Deze reacties zijn voor de hond belonend, ook negatieve aandacht is voor veel honden immers beter dan geen aandacht!

Opspringen, niet altijd ongewenst?

Zoals voor alle gedragingen van honden geldt: het gedrag is pas een probleem als u of uw omgeving het als ongewenst of gevaarlijk beschouwt. Misschien heeft u er geen enkel probleem mee dat uw (grote) hond tegen u opspringt. Maar een hond kent geen uitzonderingssituaties! Dit betekent dus dat u de hond ook niet moet straffen als deze met vieze modderpoten tegen uw nette kleding springt.

Voorkomen is de beste remedie

Heeft u een puppy of jonge hond? Dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat de hond geen kans krijgt om het ongewenste gedrag te ontwikkelen. Voorkom dus situaties waarbij de hond op zijn achterpoten gaat staan. Begroet de hond vanuit een lage positie door uzelf klein te maken, bijvoorbeeld door op uw hurken te zitten. Gooi eventueel wat voertjes of een speeltje op de grond waardoor laag blijven interessanter voor de hond is dan opspringen.

Negeren?

Een hond die al jarenlang gewend is om tegen mensen op te springen, is hiervoor vaak beloond (door tegen de hond te praten, de hond weg te duwen, enzovoort). Dit gedrag zal dus niet direct stoppen als het genegeerd wordt. Sterker nog: het gedrag zal in eerste instantie erger worden omdat de hond niet begrijpt waarom hij geen succes meer heeft met zijn gedrag. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de hond te negeren. Alleen als men heel standvastig is en vol weet te houden, zal het gedrag uiteindelijk wel uitdoven.

Het juiste gedrag belonen

Een betere methode is om uw hond alternatief gedrag aan te leren, wat u vervolgens kunt belonen. Laat uw hond bijvoorbeeld op commando zitten, in de mand liggen of een speeltje halen. Bedenk alternatief gedrag dat niet samengaat met opspringen en wat voor u en uw hond goed uitvoerbaar is. Oefen dit gedrag eerst in een rustige omgeving. Gaat dit goed? Dan gaat u de oefening steeds moeilijker maken en oefent u het uiteindelijk wanneer bezoek binnenkomt.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door