Najagen wild

Vraag en antwoord VDH maart 2016

Vraag:

Wij hebben een Duitse Herder van 10 maanden. Onze hond luistert prima en blijft nagenoeg altijd bij ons/wachten als er andere mensen aankomen of honden, enz. Maar zodra zij wild ziet/ruikt is ze ook weg. Op zo’n moment heeft ze totaal geen oog en oor meer voor ons en heeft ze maar een doel. We kunnen roepen wat we willen, maar ze zal niet eerder komen dan dat het haar uitkomt. Wat te doen, soms duurt het wel langer dan een half uur.

Antwoord:

Uw hond reageert niet alleen bij het zien van wild, maar gaat ook actief op zoek door het nalopen van de sporen die het wild achterlaten. Het is gevaarlijk voor uw hond als hij niet meer terugkomt wanneer u hem roept. Hij kan in zijn drift zelfs een drukke weg oversteken. Het jagen en speuren naar wild is zelfbelonend gedrag. Uw hond krijgt als het ware een kick van het najagen van dieren. Hierbij is het niet van belang dat uw hond de prooi daadwerkelijk vangt. Het zoeken en rennen achter wild geeft haar al het goede gevoel.

Waarom?</h3/>

Om dit gedrag te veranderen is het van belang om te achterhalen waarom ze dit gedrag vertoont. Er zijn namelijk verschillende oorzaken waarom Duitse Herders soortgelijke gedragingen vertonen. Het kan zijn dat uw hond in de socialisatiefase (leeftijd van 3-12 weken) niet op de juiste manier kennis heeft gemaakt met andere dieren. Misschien heeft uw hond toen niet geleerd dat het normaal is dat er dieren zijn die hard van haar weglopen. Daarnaast is het najagen achter wild instinctief gedrag, iedere hond zal enigszins geprikkeld worden bij het zien van wild. Sommige honden jagen meer, omdat ze een uitlaatklep zoeken voor hun opgepropte energie. Is dit bij uw hond zo, dan is het goed om haar bezigheid te geven die past bij de behoeften van uw hond. U zou bijvoorbeeld met haar kunnen gaan speuren.

Voorkomen

In ieder geval is het van belang dat u gaat voorkomen dat uw hond nog achter wild kan aanrennen. Maak gebruik van een lange lijn, zodat ze toch wat bewegingsvrijheid heeft of laat haar los in afgezette uitlaatstukken waar geen wild zit. Ben hier zeer consequent in. Ik heb zojuist aangegeven dat het najagen zelfbelonend gedrag is. Wanneer uw hond achter wild kan aanrennen, zal ze weer beloond worden voor dit gedrag.

De oplossing

Er zijn verschillende manieren om het gedrag te trainen. U kunt met de lange lijn het commando om te komen verbeteren of u kunt uw hond iedere keer wanneer hij jachtgedrag vertoont, straffen. Er zitten wel een aantal nadelen aan straffen. De straf moet op het juiste moment worden gegeven. En dit is in praktijk vaak erg moeilijk. Bij een onjuiste timing krijgt u niet het gewenste resultaat omdat uw hond niet begrijpt waarvoor hij gestraft wordt. Bovendien werkt (fysieke) straf vaak stress en agressie verhogend. Of de hond leert juist bij u uit de buurt te blijven en juist te gaan jagen. Als straf goed wordt toegepast kan het jaaggedrag verminderen. Vaak is dit tijdelijk, want het prooi-instinct zit nou eenmaal in de hond verankerd. Het is dus een methode die je nooit alleen moet toepassen.
Er zijn ook andere methodes. Wanneer uw hond een balgek is, kunt u het balspel gebruiken om hem alternatief gedrag aan te leren. De kunst is dat u hem gaat leren dat de bal veel leuker is, dan het rennen achter wild. Probeer in ieder geval trainingssessies te maken waarbij er controle is over de (wilde) dieren. Denk hierbij aan het trainen op konijnen bij een kinderboerderij. De afstand tussen het konijn en uw hond zal hierbij groot moeten zijn, zo groot dat uw hond met de bal wil spelen, wanneer hij een konijn ziet. Het voordeel van het trainen bij een kinderboerderij is dat de konijnen vaak gewend zijn aan honden buiten hun verblijf en daarom niet wegrennen. Dat is een mooie eerste stap in de training.

Kort samengevat zijn er verschillende mogelijkheden om najaaggedrag bij honden te hertrainen. Ga na welke trainingsmethoden bij u en uw hond passen. Indien u met bovenstaande tips te weinig resultaat boekt, adviseer ik u om contact op te nemen met een gediplomeerd en ervaren gedragstherapeut.

Marieke van der Burgt
Tinley gedragstherapeut voor dieren
www.tinleygedragstherapie.nl

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door