Heeft een konijn een soortgenoot nodig?

Vraag: Barbara’s zoon heeft een konijn gekregen voor zijn verjaardag. Nu vraagt ze zich af of een konijn in zijn eentje wel gelukkig is.

Beste Barbara,

Wat fijn dat je je afvraagt of je konijn gelukkig is. Een konijn leeft in de natuur in grote groepen. Binnen zo’n groep vormen zich subgroepjes, bestaande uit één tot vijf mannetjes en één tot zes vrouwtjes. Omdat een konijn een groepsdier is, betekent dit dat een konijn niet graag alleen leeft. Mijn advies is daarom je konijn te laten samenleven met één of meerdere soortgenoten.

Vraag voor Libelle, februari 2018

Welke combinatie?

Een ram en een voedster samen is meestal de beste combinatie. Laat de ram of beide dieren wel castreren. Ook is het belangrijk om een goede introductie te doen. Dit doe je bij voorkeur in een ruimte die op dit moment niet het territorium is van één van de konijnen. Het proces van ‘koppelen’ van een konijn is niet altijd eenvoudig, maar als de koppeling geslaagd is, geeft het samenzijn veel voldoening. Samen eten, rennen, elkaar wassen en lekker tegen elkaar aan liggen, verlaagt angst en stress bij konijnen. En daarnaast is het ook erg leuk om naar te kijken. Als het koppelen niet lukt en er wordt gevochten, kan een Tinley-gedragstherapeut helpen bij het koppelproces.

Konijnenverblijf

Nog een laatste tip: kijk ook kritisch naar het konijnenverblijf. Konijnen hebben een voorkeur voor een ruime leefomgeving. Een groot hok en een vrije uitloop naar een (buiten)ren van een paar vierkante meter, is geen luxe, maar noodzaak. Het verblijf moet zo groot zijn dat de konijnen kunnen rennen, springen en rechtop staan. Een konijn moet ook kunnen schuilen; ze voelen zich veiliger als er voldoende schuilmogelijkheden zijn. Bij dierenspeciaalzaken kun je hele goede en verantwoorde schuilhuisjes vinden, maar je kunt ook zelf aan de slag met verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan een kartonnen doos, een rieten mandje of een schuilhutje van onbehandeld hout.

Met vriendelijke groet,

 

Marieke van der Burgt Tinley-gedragstherapeut voor dieren (www.tinleygedragstherapie.nl)

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door