Janken en piepen in de auto

Hart voor Dieren, april 2015

Vraag:

Ik heb een Amerikaanse Sttafford van vier jaar, die vaak meegaat in de auto. Hij springt er enthousiast in, maar begint vervolgens meteen te piepen en te janken. Hij heeft dit altijd wel een beetje gedaan maar het wordt steeds erger en dus laten we hem steeds vaker thuis. Als mijn vriendin of ik de auto uit gaat om bijvoorbeeld te tanken, gaat hij door het lint. Wat kunnen we hieraan doen?

Vervelend dat u uw hond steeds vaker thuis moet laten omdat hij zich niet rustig in de auto gedraagt. U schrijft dat uw hond graag in de auto springt en dat hij vervolgens meteen begint te piepen en te janken. U schrijft niet dat hij hierbij misselijk is. Er zijn namelijk ook honden die onrustig zijn in de auto omdat ze wagenziek zijn. Hier ga ik dus bij mijn antwoord niet van uit.

Antwoord:

Veel honden hebben ervaren dat het ze met een autorit op een leuke locatie komen, bijvoorbeeld het bos of het trainingsveld. Waarschijnlijk gaat uw hond piepen en janken omdat hij enthousiast en opgewonden is, omdat hij weet dat hij iets leuks met u gaat doen. U schrijft dat het gedrag steeds erger wordt; dit is een logisch gevolg hiervan en heeft te maken met leerervaringen. Uw hond heeft geleerd dat piepen en janken er voor zorgt dat hij op een leuke locatie komt. Wanneer er iemand uit de auto gaat, verwacht uw hond dat hij op de eindbestemming is en wordt de opwinding nog groter. Dit ervaart u wanneer u onderweg gaat tanken. Veel eigenaren roepen tegen de hond dat hij stil moet zijn, als hij zich druk gedraagt in de auto. Dit werkt vaak averechts. De hond ervaart hierdoor dat hij niet de enige is die druk en opgewonden is; het baasje is dit immers ook.

Wat kunt u doen?

Maak voorlopig alleen korte ritjes met de auto, waarbij de eindbestemming weer uw eigen woning is. U gaat dus de leuke eindbestemmingen even achterwege laten. Het zal even duren voordat uw hond rustiger wordt, maar beloon ieder rustig moment. Waarschijnlijk kunt u in het begin uw hond alleen kort belonen terwijl hij iets rustiger is. Maak het na verloop van tijd moeilijker, u beloont dan alleen wanneer hij stil is. Bij deze training is het veiliger als u in het begin iemand anders laat rijden. Is uw hond stil en gedraagt hij zich rustig? Geef dan een commando net voordat u de beloning geeft, bijvoorbeeld ‘stil’ of ‘zwijg’. U hond gaat het rustige gedrag associëren met het commando en de voerbeloning. Is dit te moeilijk voor uw hond dan oefent u eerst in een stilstaande auto.


Natuurlijk kost deze training enige tijd en energie, maar u werkt naar een fijn eindresultaat. Wanneer uw hond ervaart dat hij toch op een leuke eindbestemming komt wanneer hij stil is (en hiervoor wordt beloond) kunt u hem weer overal mee naar toe nemen.


Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door