Artikelen – Konijn
De wereld via de konijnenneus
De konijnenneus: november 2019 – Ditjes & Datjes
Konijnenneus, het belangrijkste communicatiezintuig van het konijn. Dat is ook wel logisch omdat een konijn van oorsprong veel onder de grond leeft. Daar is het donker en daarom is lichaamstaal minder functioneel dan geur. Konijnen ruiken geuren via de neus, maar kunnen ook feromonen waarnemen via een speciaal orgaan; het orgaan van Jacobson. Feromonen zijn chemische stoffen die soortspecifiek zijn; ieder zoogdier heeft zijn eigen feromonen. Konijnenferomonen worden dus alleen door andere konijnen waargenomen. Ze worden vaak onbewust waargenomen, maar kunnen ook bewust worden waargenomen door te flemen. Bij het flemen trekt het konijn de lip iets op, waardoor de lucht naar binnen wordt gezogen.
Heeft een konijn een soortgenoot nodig?
Vraag: Barbara’s zoon heeft een konijn gekregen voor zijn verjaardag. Nu vraagt ze zich af of een konijn in zijn eentje wel gelukkig is.
Beste Barbara,
Wat fijn dat je je afvraagt of je konijn gelukkig is. Een konijn leeft in de natuur in grote groepen. Binnen zo’n groep vormen zich subgroepjes, bestaande uit één tot vijf mannetjes en één tot zes vrouwtjes. Omdat een konijn een groepsdier is, betekent dit dat een konijn niet graag alleen leeft. Mijn advies is daarom je konijn te laten samenleven met één of meerdere soortgenoten.
Vraag voor Libelle, februari 2018
Konijnengeluk: een fijn leven voor je konijn
Om een konijn te bieden wat hij nodig heeft, moet je uitgaan van het natuurlijke gedrag van konijnen. Dit artikel geeft je daarbij houvast. Het verrijken van de omgeving van je konijn is altijd een win-win situatie. Het is leuk om dingen voor konijnen te maken en te bekijken hoe je jouw konijn een leuk leven kan bieden. Je bevordert het welzijn van je konijn, met als gevolg een betere gezondheid en minder stress. Dit geeft je konijn meer plezier, maar ook jezelf.
Top 10 van konijnengeluk:
Over introductie, miscommunicatie en vriendschap
Kattenmanieren februari 2015
Tekst: Marieke van der Burgt en Eline Teygeler.
Foto’s: Ron Baltus
Katten kunnen in veel gevallen prima met andere dieren samenleven. Sterker nog, katten gaan soms bijzondere vriendschappen aan met andere diersoorten. In dit artikel worden de achtergronden van een goede omgang tussen katten en andere diersoorten besproken en worden tips gegeven om katten te laten wennen aan andere diersoorten.