Artikelen – Kat

Krabben aan de bank

Krabben aan de bank

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Eerder in Hart voor Dieren heeft al een artikel gestaan met tips voor krabben aan de bank. Alle tips hebben wij ook uitgeprobeerd, maar onze oudste kat blijft maar krabben aan de bank. Er staan genoeg krabpalen en krabplanken, maar de bank blijft favoriet. Hoe kunnen we dat afleren?

Groeten Janneke

Hart voor Dieren, juni 2023

Lees verder

Kat Yoda kwam na twaalf jaar weer terug

Kat Yoda kwam na twaalf jaar weer terug

Kat Yoda kwam na twaalf jaar weer terug bij zijn eigenaar. Omroep Brabant benaderde mij voor informatie over hoe het mogelijk is dat Yoda weer snel was gewend in zijn oude omgeving.

“Katten socialiseren als ze jong zijn”, legt Van der Burgt uit. “Als kitten raken ze dus gewend aan een omgeving, geluid, geur en dus ook aan mensen. Ze leren snel. Een stem of geur kunnen ze jaren later nog herkennen.” Of je je kat als kitten al in huis had, is dus een goede voorspeller van of hij je zal herkennen na jaren uit elkaar te zijn geweest.

Geschreven door Suzan van Loenen, Omroep Brabant 29-11-2022

Lees verder

stress bij katten

stress bij katten

Iedere kat zal stress ervaren, net als een mens, af en toe stressvolle situaties meemaken. Een bezoek aan de dierenarts, een feestje thuis met veel onbekende mensen of  het zien van een onbekende kat. Ook opwinding is een vorm van stress. Dus een moeilijk bezigheidsspelletje of uitgebreid spelen met bijvoorbeeld een hengeltje zorgt ook voor stress. Het lichaam maakt in het geval van stress zogenaamde stresshormonen aan die ervoor zorgen dat het lichaam klaar is voor actie, de hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en de spieren spannen zich aan.

Lees verder

Poepen naast de bak

Poepen naast de bak

Ik heb een kater van zes jaar, Boris, die altijd keurig op de bak zijn ‘boodschappen’ deed. Sinds een paar maanden plast hij nog wel op de bak maar poept hij in huis. Fysiek is er volgens de dierenarts niets mis met Boris, dus wat zou er aan de hand kunnen zijn en hoe los ik dit op?

Hart voor Dieren, maart 2022

Lees verder

Introductie kitten met volwassen kat

Introductie kitten met volwassen kat

Ik heb een kater van drie jaar. Hij is super lief en speels en heeft nog nooit naar gedaan naar andere katten of mij. Boris is gewoon een kei. Ik wil binnenkort graag een kitten erbij nemen van circa 3 maanden, een Europees Korthaar poes. Mijn vraag is: wat kan ik doen om de introductie voor zowel Boris als het kitten zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen? Hartelijk dank alvast.

Hart voor Dieren, maart 2022

Lees verder

Hoe voorkom ik dat mijn hond en kat niet goed samen gaat?

Hoe voorkom ik dat mijn hond en kat niet goed samen gaat?

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Ik heb sinds jaar en dag veel katten die in en om het huis leven en ik vang ook honden op. In al die jaren is het nooit voorgekomen dat de honden niet overweg konden met de katten, maar mijn meest recente opvangertje – een Bulldog teefje van 5 jaar jong – is een uitzondering. Toen ze net bij me kwam keek ze niet om naar de katten. Nu racet ze er achteraan en doet ze lelijk naar ze. Het gevolg is dat sommige katten nu ook naar doen tegen haar en dat andere katten al op de vlucht slaan als ze haar zien. Heel vervelend! Als ik het zie, mopper ik op haar als ze vervelend doet en dat werkt meestal goed, maar 10 minuten later doet ze het gewoon weer. Wat kan ik doen om haar permanent rustig te laten omgaan met mijn katten?

Afz.: Daisy

 

Lees verder

Mijn kat drinkt slecht

Mijn kat drinkt slecht

Hart voor Dieren, juli 2021

Vraag:

Beste Tinley-mensen. Ik heb drie katten, allemaal gecastreerde katers en ze zijn mijn alles. Van die drie is kater Alfred een beetje moeilijk met water drinken. Hij drinkt niet uit het waterbakje, maar speelt met zijn pootjes erin. De enige keer dat ik hem zo ver krijg iets te drinken is als ik eraan denk de waterkraan op druppelstand te zetten. Hoe komt dit en wat kan ik aan dat rare drinkgedrag doen?

Lees verder

Verveling voorkomen

Verveling voorkomen

Hart voor Dieren, maart 2021

Vraag:

Ik heb een kater van drie jaar, die wegens een gezondheidsprobleem (hevige voedselallergie) uitsluitend binnenshuis verblijft. Ik maak me alleen zorgen dat hij zich verveelt en dat hij daar stress van heeft. Hij miauwt veel en lijkt te zoeken naar afleiding. Volgens de dierenarts is hij verder gezond. Ik heb mijn huis zo katvriendelijk mogelijk ingericht, met slaapplekjes, uitkijkplekjes en een krabpaal. Wat kan ik nog meer doen om te zorgen dat hij zich niet verveelt?

Lees verder

MIJN KAT EET RARE DINGEN OP!

MIJN KAT EET RARE DINGEN OP!

Pica, april 2020, D&D

Met name jonge katten kauwen op allerlei voorwerpen, denk hierbij aan kabels, tapijt, leren voorwerpen, kleding of planten. Ook (verpakte) voedselrestanten kunnen heel aantrekkelijk zijn. Dit kauwen is onderdeel van normaal onderzoekend gedrag. Volwassen katten die op materialen kauwen, doen dit vooral op plastic, papier en rubber. Ook dit is geen zorgwekkend gedrag. Er zijn echter katten die materialen ook daadwerkelijk opeten.

Voorwerpen die het meest ingeslikt worden zijn veters, touwtjes, plastic, karton en papier. Daarnaast slikt meer dan de helft van de katten die op wol of textiel sabbelen, het materiaal ook in. Het inslikken van oneetbare voorwerpen kan voor ernstige problemen zorgen. Het komt regelmatig voor dat een voorwerp operatief verwijderd moet worden om ernstige schade aan tong, keel, slokdarm of maagdarmkanaal te voorkomen of om een levensgevaarlijke darmverstopping op te heffen.

Lees verder

Kattengedrag bestuderen met Marieke van der Burgt

Kattengedrag bestuderen met Marieke van der Burgt

Veronica blad geschreven door Bob Ross, oktober 2019

Rob neemt een kijkje in de workshop kattengedrag bij Tinley Academie

Nadat ik mijn kat om toestemming heb gevraagd, vertrek ik maar Veenendaal, voor de workshop kattengedrag bestuderen bij Tinley Academie. De huiskat (Felis silvertris catus) belichaamt immers de grootste hobby van ons allemaal. Alleen al in Nederland trippelen er zo’n 2,7 miljoen en rond, tegen slechts 1,5 miljoen honden. En dan kan het geen kwaad om het doen en laten die eigenzinnige beesten eens goed onder loep te nemen. Namens de Tinley Academie geeft dier gedragstherapeut Marieke van der Burgt daartoe workshops kattengedrag.

Lees verder

Onzindelijkheid bij katten

Onzindelijkheid bij katten

Onzindelijkheid bij katten staat in de top drie van gedragsproblemen. Plassen of poepen buiten de kattenbak komt dus erg veel voor, tot frustratie van menig eigenaar. Wanneer een kat buiten de bak plast, is het belangrijk om te achterhalen of er inderdaad sprake is van onzindelijkheid of dat de kat territoriaal markeergedrag vertoont.

Ditjes & Datjes, februari 2019

Lees verder

Bedelgedrag bij katten

Bedelgedrag bij katten

Herkent u het volgende gedrag van uw kat? Uw kat begint om half vijf ’s nachts te mauwen alsof zijn leven ervan afhangt en houdt pas op als hij te eten krijgt. Of u komt ’s middags thuis van uw werk en u struikelt bijna over uw kat omdat hij continu om uw benen heen staat te strijken. Onderstaand artikel gaat over bedelgedrag bij katten.

Ditjes & Datjes, april 2018

Lees verder

Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst bij dieren

Vuurwerkangst is een welzijnsprobleem. De laatste maanden van het jaar staan voor ons vaak in het teken van pepernoten, kerstkransjes en lekker eten. Voor huisdieren verloopt deze maand niet altijd even gezellig. In december zijn er namelijk ook onverwachte knallen die schrik en angst kunnen opwekken. Angst voor vuurwerk en andere harde geluiden is een veel voorkomend gedragsprobleem. Gelukkig kunnen we veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te verhelpen.

Ditjes & Datjes, december 2017

Lees verder

Bijten in handen

Bijten in handen

Hart voor Dieren

Vraag:

Ik heb drie katten, allemaal dames van vier jaar oud. Alledrie houden ze erg van kroelen met mij. Ze liggen op schoot en laten zich lang aaien. Maar een van de drie, Adele, grijpt na een tijdje mijn hand en bijt er dan hard in. Ze loopt vervolgens snel weg, maar kort daarna is ze weer terug, want ze wil dan weer geaaid worden. Ik begrijp dit gedrag niet goed. Is ze nu happy of niet? En wat kan ik doen om het bijten te voorkomen? Moet ik haar nu juist wel aaien of niet?

Afzender onbekend

Lees verder

Kat wil niet spelen

Kat wil niet spelen

Vraag:
Ik heb een kat van zes jaar. Ze is altijd binnen, haar hele leven al. Maar ze wil nooit spelen. Ik heb allerlei speelgoed voor haar gekocht maar ze laat het links liggen. Ze heeft wel haar ‘gekke vijf minuten’, waarbij ze als een dolle door het huis rent. Meestal gebeurt dat ’s nachts. Maar voor de rest lijkt ze me een beetje verveeld. Hoe krijg ik mijn kat aan het spelen?

Hart voor Dieren, mei 2017

Lees verder

Overmatig miauwen

Overmatig miauwen

Mijn kat, een Maine Coon kater van 2 jaar (binnen- en buitenkat, gecastreerd), loopt vrijwel constant te miauwen. Hij zit soms op de kast en miauwt naar het plafond, op het bed en dan lijkt het wel alsof hij het tegen zijn schaduw heeft. Ook gaat hij wel eens voor me zitten en hard overmatig miauwen, maar zodra ik hem aandacht geef loopt hij weg. Hij is gezond, krijgt zijn natje en droogje op tijd en is keurig zindelijk. Als hij erg miauwt en ik ga kijken wat er is, kijkt hij me soms vragend aan. Alsof hij niet snapt wat ik kom doen. Enig idee wat hij bedoelt?

Afz.: Nathalie Leewens

Hart voor Dieren, april 2017

Lees verder

Bedelgedrag, leuk toch?

Bedelgedrag, leuk toch?

Kattenmanieren, maart 2017

Herken je dit gedrag van je kat? Je kat begint om half vijf ’s-nachts te mauwen alsof zijn leven ervan afhangt en houdt pas op als hij te eten krijgt? Of je komt ’s-middags thuis van je werk en je struikelt bijna over je kat omdat hij continu om je benen heen staat te strijken?

Lees verder

Krabben aan de bank en stoelen

Krabben aan de bank en stoelen

Libelle, augustus 2016

Ellen (44): “Ik bel dol op mijn 2-jarige kat Siep, maar minder blij met het feit dat ze altijd haar nagels scherpt aan de bank en de stoelen. De krabpaal die ik heb gekocht negeert ze volledig en zelf spuiten met de plantenspuit zorgt er niet voor dat ze stopt. Hoe zorg ik dat ze mijn meubels niet langer verpest?”

Lees verder

Verhuizen met een kat die snel gestresst is

Verhuizen met een kat die snel gestresst is

Hart voor Dieren, augustus 2016

Vraag: “Ik heb een kat van 14 jaar, die erg snel in de stress schiet. Als er maar iets verandert aan zijn dagelijkse ritme, is Kees volledig van slag. Hij miauwt dan aan een stuk door of trekt zich terug, weigert te eten en wil niet eens aangehaald worden tot de rust weer is teruggekeerd. Binnenkort ga ik verhuizen met hem. Wat kan ik doen om dit zo ontspannen mogelijk te laten verlopen?”

Afzender onbekend.

Lees verder

Mijn kat poept in de tuin van de buren

Mijn kat poept in de tuin van de buren

Libelle augustus 2016

Elke (36): “Sinds een paar maanden hebben we een kat, Minoes, én een kattenbak waar ze regelmatig opzit. Toch kan Minoes het blijkbaar niet laten om haar behoefte ook in de tuin van de buren te doen. De buurvrouw heeft al drie keer op de stoep gestaan en vindt dat ik de kat binnen moet houden. Ik vind dat ze naar buiten moet kunnen, maar ik wil ook geen ruzie met mijn buurvrouw. Wat te doen?”

Lees verder

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door