Artikelen – Hond
Wat zegt de staart van jouw hond?
Maar hij kwispelde toch? Dit is een reactie die ik regelmatig van hondeneigenaren hoor wanneer hun hond agressie heeft ingezet. Veel mensen denken namelijk dat een kwispelende staart aangeeft dat de hond blij is. Onze honden communiceren met hun hele lichaamstaal en de staart is hier een belangrijk onderdeel in. Zo is een brede kwispelende staart, een staart van een hond die meestal vriendelijk contact zoekt. Bij een hond met een breed kwispelende staart staan de oren vaak naar achteren en is de hond over het gehele lichaam ontspannen. Maar honden communiceren ook met hun staart als ze bang, onzeker of zelfs agressief zijn. Ga er dus niet altijd van uit dat een hond vriendelijk is als hij kwispelt.
april 2022, Ditjes & Datjes
Aangelijnd contact met andere honden
Aangelijnd contact maken
Mag u uw hond kennis laten maken met andere honden als hij aan de lijn zit? Veel hondeneigenaren doen dit frequent, maar het wordt door hondendeskundigen vaak afgeraden. Er zijn nogal wat meningsverschillen over dit onderwerp. Bij sommige hondenscholen wordt het aangelijnd contact maken met soortgenoten vanaf de puppycursus al ontraden. Er worden allerlei goede redenen gegeven zoals ‘honden hebben minder mogelijkheden om onbedwongen te communiceren omdat ze worden beperkt door de lijn’ of ‘er is een risico dat de lijnen in elkaar verstrikt kunnen raken, wat voor agressie kan zorgen’.
Aan de andere kant is de lijn ook een noodzakelijk of zinvol hulpmiddel in het begeleiden van contact maken met soortgenoten. Er zijn honden die nooit los van de lijn lopen. Zouden deze honden dan ook nooit meer contact kunnen hebben met andere honden? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden en onmogelijkheden om honden aangelijnd contact te laten maken.
Auteurs Eline Teygeler en Marieke van der Burgt, Foto’s Ron Baltus
Waarom springt mijn hond tegen iedereen op
Beste Tinley-gedragsdeskundige, ik heb een Ierse Setter van 13 maanden (King) en ik krijg hem het opspringen maar niet afgeleerd. Hij doet het bij mij, maar ook bij bezoek, bij mensen die we tegenkomen tijdens een wandeling, kortom: iedereen! Hij gromt er niet bij en vaak probeert hij zelfs te likken, maar het gedrag veroorzaakt heel veel ergernis bij anderen, begrijpelijk. King is niet gecastreerd overigens. Hoe krijg ik hem het opspringen afgeleerd?
Afz.: Ben
Dogma’s in de hondenwereld
Dogma’s in de hondenwereld
Het is ondertussen alweer 10 jaar geleden dat we de eerste keer over de dogma’s in de hondenwereld hadden; overtuigingen over bepaalde onderwerpen die hardnekkig blijven voortbestaan, ondanks dat kennis het tegendeel heeft bewezen. Dominantie bij honden is een mooi voorbeeld van een begrip wat in hondenland een heel ander leven is gaan leiden dan oorspronkelijk bedoeld in de gedragswetenschap. Veel opgeleide professionals hebben dit dogma over dominantie al laten varen, maar de misvattingen over dominantie zijn nog veel besproken in hondenland. Welke misvattingen zijn er nog meer en verdienen nuancering?
Hoe voorkom ik dat mijn hond en kat niet goed samen gaat?
Beste Tinley-gedragstherapeut,
Ik heb sinds jaar en dag veel katten die in en om het huis leven en ik vang ook honden op. In al die jaren is het nooit voorgekomen dat de honden niet overweg konden met de katten, maar mijn meest recente opvangertje – een Bulldog teefje van 5 jaar jong – is een uitzondering. Toen ze net bij me kwam keek ze niet om naar de katten. Nu racet ze er achteraan en doet ze lelijk naar ze. Het gevolg is dat sommige katten nu ook naar doen tegen haar en dat andere katten al op de vlucht slaan als ze haar zien. Heel vervelend! Als ik het zie, mopper ik op haar als ze vervelend doet en dat werkt meestal goed, maar 10 minuten later doet ze het gewoon weer. Wat kan ik doen om haar permanent rustig te laten omgaan met mijn katten?
Afz.: Daisy
Rehabilitatie & resocialisatie: de (verwoestende) kracht van de roedel
De termen ‘rehabiliteren’ en ‘resocialiseren’ worden frequent gebruikt in de hondentraining. Ze worden vaak geassocieerd met trainingen waarbij soortgenoten worden ingezet om gewenst gedrag te bevorderen. Soortgenoten als een soort van leraar, die dezelfde taal spreken en de probleemhond weer sociaal gaan maken. Het klinkt mooi en ook logisch. De hond met ongewenst gedrag kan in een roedel worden geplaatst waarbij de hond wordt geholpen om zijn natuurlijke gedrag “terug te vinden”. Maar is dat wat rehabilitatie werkelijk is? Wat is het verschil tussen rehabilitatie, resocialisatie en socialisatie? Is het plaatsen in een roedel aan te raden om probleemgedrag te hertrainen?
Wat is de gewenste leeftijd om een pup te plaatsen?
Onze Hond, juli 2020. Auteurs: Marieke van der Burgt en Eline Teygeler, Tinley Gedragstherapie voor Dieren
Er is de laatste jaren weer discussie over socialisatie en de relatie met de scheidingsleeftijd van een pup; de leeftijd waarop een pup het nest verlaat. Meestal zal een pup rond 8 weken bij zijn nieuwe eigenaar komen. Toch zijn er fokkers van rassen die hun pups bewust pas later plaatsen. Is er een gewenste leeftijd voor plaatsing?
Mijn hond schrokt
Heeft u een hond die zijn voer binnen een minuut naar binnen schrokt? Kauwt uw hond niet op zijn eten, maar slikt hij het zo door? Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben en wat kan ik doen om hem ‘normaal’ leren eten?
Er zijn rassen of type honden die sneller schrokken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim 23 procent van alle labradors een deel mist van een gen dat ervoor zorgt dat hongergevoelens na verloop van tijd weer verdwijnen. Het ’altijd’ honger hebben zorgt ervoor dat ze snel hun eten naar binnen willen werken, zodat ze klaar staan voor de volgende portie.
Ditjes & Datjes, februari 2020
Negeren van je hond tot je een ons weegt
“Negeert u uw hond maar” is een veel gegeven advies aan mensen die een hond hebben met ongewenst gedrag. En alhoewel negeren in sommige gevallen goed werkt, werkt het niet altijd. Sterker nog, negeren van ongewenst gedrag heeft nogal wat risico’s. Wachten tot het gedrag vanzelf overgaat zorgt vaak voor een verergering van gedrag.
Onze Hond juli 2019, Marieke van der Burgt en Eline Teygeler. Foto’s: Ron Baltus en Marieke van der Burgt
Hoezo vriendelijk?
Vriendelijk? Onze hond, december 2019: Marieke van der Burgt en Eline Teygeler, Foto’s Ron Baltus en Marieke van der Burgt
Niet alle honden zijn gediend van een directe benadering of aanraking van onbekende mensen. Sommige honden vertonen dan angst, andere zetten ook agressie in. Vaak begrijpen eigenaren dit gedrag niet, zeker wanneer de hond eerst zelf naar de persoon toekomt. In dit artikel gaan we dieper in op vriendelijk contact en andere redenen om ‘contact te zoeken’ met mensen die niets met vriendelijkheid te maken hebben.
Vriendelijkheid is een gedragseigenschap die alles te maken heeft met een positieve manier van omgaan met anderen. Vriendelijke mensen zijn geïnteresseerd in anderen, tonen respect, zijn aardig en houden rekening met anderen. Vriendelijkheid heeft dus te maken met contact, communicatie, afstemming op de ander en mensgerichtheid.
Van pispaal tot kampioen
18 oktober 2019, Brabants Dagblad
Marieke van der Burgt uit Zijtaart werd pas met haar hond Nessy Nederlandse Kampioen Speurhonden. ,,Nessy kiest pas als ze het echt zeker weet. Knap.’’
Soms besef je pas achteraf dat iets wat negatief was, uiteindelijk leidde tot iets heel moois. Het overkwam Marieke van der Burgt uit Zijtaart. Ze wilde als meisje al iets met dieren doen, het liefst met paarden. Maar haar ouders zeiden: ‘daar is geen droog brood in te verdienen. Ga jij maar iets anders doen.’ Ze werd administratief medewerkster bij een supermarktketen. Al bleef werken met dieren haar droom. En toen was daar dat ongeluk, waarbij ze haar bekken brak. Ze belandde in de WAO. Daar zat ze dan, arbeidsongeschikt met zeeën van tijd en nog steeds een berg liefde voor dieren. ,, Ik ben toen vrijwilliger geworden bij dierenopvangcentrum HokaZo in Uden. Later heb ik hier ook een betaalde baan gehad. Met paarden werken, dat zit er niet meer in na die bekkenbreuk. Maar met andere dieren wel degelijk.’’ Ze volgde de opleiding tot gedragstherapeute voor honden, katten en konijnen. ‘’
Kampioen Speurhonden
In 2019 ben ik Nederlands Kampioen Speurhond geworden met mijn hond Nessy. Ik ben voor verschillende bladen en tijdschriften geïnterviewd. Onderstaand artikel stond in Hondensport & Sporthonden
Foto’s: Michiel Schaak en Marieke van der Burgt
H&S: Hoe heb jij dit NK beleefd?
Marieke Nederlands Kampioen Speurhond: “Je traint er natuurlijk een heel jaar voor en legt ondertussen ook de focus op het NK in het algemeen. Het was een leuk jaar met veel leuke en leerzame momenten tijdens de training. Het was natuurlijk fantastisch om mee te mogen doen aan het NK, dat is op zich al een grote eer. Het is altijd super spannend als je ten overstaan van zoveel mensen moet laten zien hoe je ervoor staat samen met je hond en dan is het wel fijn als het allemaal goed gaat natuurlijk. Het is aan de ene kant wel een kwestie van trainen en werken naar een goed resultaat en hopen dat het goed komt en aan de andere kant ook wel weer heel spannend omdat je het ook goed wilt doen als je deelneemt.
Hond in de auto
Lekker met de hond in de auto op weg naar een losloopgebied. De meeste honden vinden het leuk om mee te gaan met de auto. Voor deze honden betekent de auto vaak goed nieuws, bijvoorbeeld dat ze lekker mogen gaan wandelen. Toch zijn er ook honden die autorijden minder leuk vinden en die angstig zijn. Dit gedrag kan gelukkig in veel gevallen worden hertraind.
Over trainen gesproken
Over trainen gesproken – De juiste beloning wisselt
Wanneer we een nieuwe oefening gaan trainen, leert de hond welk gedrag een beloning oplevert. Als hij begrijpt wat er van hem wordt verlangt, zal hij het gedrag vaker gaan vertonen (dit wordt ook wel bekrachtiging genoemd). De hond leert het snelst als hij voor ieder goed uitgevoerde oefening een voor hem waardevolle beloning krijgt. Wat de hond als een waardevolle beloning ervaart heeft te maken met het karakter van de hond, maar moet ook passen bij de motivatie op dát moment. De ene hond gaat uit zijn dak voor een balbeloning en de andere hond gaat voor voer. Gedurende de training is het belangrijk dat de waarde van elke beloning in de gaten gehouden wordt.Onze Hond december 2018, Marieke van der Burgt en Eline Teygeler
Niet trekken aan de lijn
Ditjes en Datjes, februari 2019
Ongetwijfeld kent u ze wel, of misschien heeft u zelf wel een look-a-like sledehond: een hond die zich tijdens het uitlaten letterlijk en figuurlijk ophangt aan zijn eigen lijn. Om het trekken aan de lijn af te leren, moet eerst bekeken worden wat voor voordeel het de hond oplevert als hij trekt aan de lijn. Als het de hond namelijk geen voordeel oplevert, zal hij het gedrag niet blijven vertonen. Levert het de hond wel een voordeel op, dan ontstaat dus het trekken aan de lijn. Het voordeel wat hij in zicht heeft, is op dat moment belangrijker dan het eventuele ongemak van pijn in zijn nek.
Reactief & temperamentvol
Reactief & temperamentvol wat betekent dit eigenlijk? In de hondenwereld wordt steeds vaker gesproken over ‘reactieve’ honden. Deze term wordt vaak geassocieerd met uitvallende honden en snel opgewonden types die ontsporen. Maar wat is reactief nou precies en in hoeverre leidt het tot agressie? Mogelijk is het gebruik van het begrip reactief niet het best passend voor een uitvallende hond. In dit artikel worden de begrippen reactiviteit, impulsiviteit en temperament besproken. Ingewikkelde, maar superinteressante begrippen die een rol kunnen spelen in hondengedrag en gedragsproblemen..
Onze Hond, juli 2018 door Marieke van der Burgt en Eline Teygeler
Heeft mijn ‘stuiterbal’ ADHD?
Ditjes & Datjes, maart 2018
De term ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ook wel hyperactiviteit genoemd. Alhoewel er veel kennis is verzameld over ADHD bij mensen, is er ook veel discussie. Kenmerken van ADHD zijn onder andere: impulsief reageren, moeite met aandacht, het ervaren van concentratieproblemen en/of aanhoudende rusteloosheid en problemen met leren.
Vuurwerkangst bij dieren
Vuurwerkangst is een welzijnsprobleem. De laatste maanden van het jaar staan voor ons vaak in het teken van pepernoten, kerstkransjes en lekker eten. Voor huisdieren verloopt deze maand niet altijd even gezellig. In december zijn er namelijk ook onverwachte knallen die schrik en angst kunnen opwekken. Angst voor vuurwerk en andere harde geluiden is een veel voorkomend gedragsprobleem. Gelukkig kunnen we veel doen om het probleem te verminderen of zelfs te verhelpen.
Ditjes & Datjes, december 2017
Grommen naar andere reuen
Hart voor Dieren: oktober 2017
Vraag:
Ik heb een kruising Labrador x Stafford uit het asiel gehaald. Rien (3,5 jaar oud) is een fantastisch leuke hond. Speelt graag, is knuffelig, super enthousiast. Hij loopt graag los, maar daarbij heb ik een probleem: hij is lief voor teefjes maar voor de meeste reuen niet. Wanneer hij reuen ziet gaat hij dreigen of grommen, vooral als er teefjes in de buurt zijn. Hij heeft nog nooit ‘aangevallen’ maar ik wil dat natuurlijk zien te voorkomen. Rien is niet gecastreerd. Zou het helpen om dit te laten doen? En zo ja, wat zijn de voor- en nadelen van castratie? En hebben jullie nog andere tips?
Help! Mijn hond is bezitterig en vertoont bezitagressie
We spreken over bezitagressie of voergerelateerde agressie als uw hond zijn speeltje verdedigt of gromt hij bij zijn voerbak of kluif. Het is natuurlijk gedrag om iets belangrijks te verdedigen wat hij in zijn bezit heeft. In de natuur zien we ook dat een hond zijn verworven eten verdedigt, zelfs tegenover een hond die hoger in de hiërarchie staat. Vertoont uw hond bezitsagressie of voergerelateerde agressie? Dan hoeft er dus niks aan de hand te zijn met uw onderlinge relatie. Maar, er is dan wel werk aan de winkel om verergering van het gedrag en ongelukken in de toekomst te voorkomen.
Onze Hond, juli 2017, Geschreven door Marieke van der Burgt