Nieuwe vriend, maar m’n hond moet hem niet

Interview door Esther Klein van www.petsie.nl, 24-02-2015

Je nieuwe vriend is geweldig, uren kan je met hem praten. Het voelt goed, hij kan het goed met je vrienden en familie vinden en jullie doen allemaal leuke dingen. Klinkt perfect toch? Alleen ziet je viervoeter je partner niet zitten en dat geeft flink wat stress. Tinley gedragstherapeut Marieke van der Burgt geeft tips hoe je ervoor kan zorgen dat je vriend geaccepteerd wordt.

Vriendelijk tegen anderen is je hond wel. Maar als jouw partner binnenkomt, dan reageert je viervoeter wantrouwig. En wil je vriend je een zoen geven, dan zorgt jouw lieveling er wel voor dat zijn hoofd er tussen zit. Lastig want je wilt niet hoeven te kiezen tussen de één of de ander.

Niet compenseren

Volgens Marieke van der Burgt is het dan het beste om een positieve associatie te maken. “Geef je hond van te voren niet te veel aandacht. Veel mensen gaan compenseren door alvast veel te wandelen zodat de hond lekker moe is. Hopelijk blijft hij dan in z’n mand liggen. Maar dan leert je hond juist dat hij geen aandacht krijgt als je vriend er is.”

Maak het leuk

De oplossing? Maak het juist leuk als je vriend er is. Volgens Marieke kan je dat het beste doen door je hond erbij te betrekken. “Kijk eerst wat je hond lekker of belangrijk vindt. Is dat een boswandeling? Ga dan samen met je hond naar het bos en ga flink lopen. Is het iets lekkers zoals een kluif? Laat je vriend je hond een lekkere kluif geven.

Eigen tempo

Is je hond onzeker naar je vriend? Laat hem door z’n knieën zakken of op z’n hurken zitten en rol de kluif of het snoepje naar de hond toe. De hond kan het snoepje dan op zijn eigen tempo gaan halen. Op deze manier kan je hond langzaam aan diegene wennen. Zo maakt je hond een goede associatie: Als die persoon er is, dan is het feest want ik krijg een kluif.” Mocht dat niet lukken en de hond zet agressie in, dan kun je het beste een gediplomeerde gedragstherapeut erbij halen.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door