Skip to main content

Beste Tinley-gedragstherapeut,

Ik heb sinds jaar en dag veel katten die in en om het huis leven en ik vang ook honden op. In al die jaren is het nooit voorgekomen dat de honden niet overweg konden met de katten, maar mijn meest recente opvangertje – een Bulldog teefje van 5 jaar jong – is een uitzondering. Toen ze net bij me kwam keek ze niet om naar de katten. Nu racet ze er achteraan en doet ze lelijk naar ze. Het gevolg is dat sommige katten nu ook naar doen tegen haar en dat andere katten al op de vlucht slaan als ze haar zien. Heel vervelend! Als ik het zie, mopper ik op haar als ze vervelend doet en dat werkt meestal goed, maar 10 minuten later doet ze het gewoon weer. Wat kan ik doen om haar permanent rustig te laten omgaan met mijn katten?

Groet, Daisy

Hoe voorkom ik dat mijn hond en kat niet goed samen gaat?

Geschreven door Marieke van der Burgt,

Beste Daisy,

Wat goed om te horen dat je honden opvangt. Vaak kunnen honden goed worden geïntroduceerd met katten, zoals bij jou het geval lijkt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de communicatie met katten niet goed verloopt. Dieren communiceren op verschillende manieren. Honden hebben hun eigen lichaamstaal en deze wijkt af van de lichaamstaal van katten. Zwiepen met de staart geeft bijvoorbeeld aan dat een kat geïrriteerd of opgewonden is. Het kwispelen van de staart heeft in de hondenwereld een andere betekenis; bijvoorbeeld een brede ontspannen kwispel vertelt juist dat de hond vriendelijk is. De verschillen in de lichaamstaal kunnen leiden tot miscommunicatie tussen hond en kat en uiteindelijk ervoor zorgen dat de beide dieren niet plezierig samenleven. Er is ook een groot verschil tussen de dieren onderling, een hond is namelijk een roofdier en de kat is in de ogen van de meeste honden een prooidier. Je schrijft dat jouw Bulldog achter ze aan rent en dat de katten dan op de vlucht slaan. In de ogen van jouw katten is de Bulldog dus een gevaarlijk dier.

Socialisatie

Sommige honden hebben nooit aan katten kunnen wennen in de socialisatieperiode. Dit is een periode die start als de hond ongeveer 3 weken oud is en eindigt zo rond de 16 weken. Als honden in de eerste helft van deze periode (ongeveer tot 7 weken) contact maken met katten kunnen ze hier vertrouwd mee raken en de taal van de katten beter leren begrijpen. De kans op najagen is dan minder. Het zal waarschijnlijk onduidelijk zijn hoe de socialisatieperiode van je hond is verlopen en of het dus mogelijk is om de dieren goed te herintroduceren.

Vanuit veilige situatie laten wennen

Mijn advies is om hond en katten uit elkaar te houden en vanuit een veilige situatie een gewenningsperiode te geven. Bij een introductie van een hond aan een kat, is de kat de zwakste schakel. Het is van uiterst belang dat je katten zich zoveel mogelijk veilig voelen en dan ze niet meer door de hond worden nagejaagd. Er moet dus een goede controle zijn over de hond.

De katten zijn de zwakste schakel en zullen dus ook het tempo van de introductie bepalen. Zorg ervoor dat de katten een veilige plek hebben bijvoorbeeld op een krabpaal of in een apart kamertje waar ze achter een veilig traphekje waar de hond niet overeen kan naar de hond kunnen kijken. Lijn de hond aan, zodat hij niet naar het hekje kan rennen. Beloon hem als hij nog niet in een hoge opwinding zit. Geef de katten op dat moment ook iets lekkers. Het beste kun je dus oefenen met 2 personen. Het doel is dus dat hond en kat elkaar bekijken zonder dat er angst of opwinding zichtbaar is. Ga de afstand tussen de dieren na verloop van tijd verkleinen. Er zal veel herhaling nodig zijn.

Heel veel succes.

Indien deze adviezen onvoldoende resultaat geven, adviseer ik je om een afspraak te maken met een Tinley-gedragstherapeut in jouw regio.

Marieke van der Burgt, Tinley-gedragstherapeut voor dieren