Bedelgedrag, leuk toch?

Kattenmanieren, maart 2017

Herken je dit gedrag van je kat? Je kat begint om half vijf ’s-nachts te mauwen alsof zijn leven ervan afhangt en houdt pas op als hij te eten krijgt? Of je komt ’s-middags thuis van je werk en je struikelt bijna over je kat omdat hij continu om je benen heen staat te strijken?

In mijn gedragspraktijk krijg ik vaak vragen over bedelgedrag. Vaak begint dit gedrag zeer subtiel en wordt het in het begin niet als vervelend ervaren. Maar wanneer de nachtrust bijvoorbeeld wordt verstoord, kan het gedrag zeer irritant worden. Het kan natuurlijk zijn dat je er absoluut geen probleem mee hebt dat je kat bedelt. Een kat kent echter geen uitzonderingssituaties! Het is voor de kat erg moeilijk om het onderscheid te maken tussen gezinsleden waarbij hij wel mag bedelen en andere mensen waarbij hij dit niet mag. Dit artikel gaat in op de achtergrond van het bedelen en wat je als katteneigenaar kunt doen om het gedrag te veranderen.

Oorzaken

Bedelgedrag kan vervelend zijn voor een eigenaar maar ook stressvol voor de kat zelf. Bedelen kan zelfs tot frustratie leiden waardoor de kat ook agressie kan inzetten. Vaak liggen er meerdere oorzaken ten grondslag aan het bedelgedrag van een kat. Wanneer je kat bedelt, is het eerst goed om te bekijken wat de oorzaak is van dit gedrag.

Er zijn verschillende lichamelijke oorzaken waardoor een kat bedelgedrag kan gaan ontwikkelen. Soms is ziekte de oorzaak voor veranderd eetgedrag. Wanneer je kat meer is gaan eten, maar niet aankomt en ook veel drinkt kan het zijn dat hij suikerziekte of een schildklierafwijking heeft. Dit kan door middel van een bloedonderzoek achterhaald worden bij de dierenarts. Zeker bij oudere katten kan een medische oorzaak een rol spelen bij bedelgedrag.

De manier waarop katten gevoerd worden, kan ook een rol spelen in bedelgedrag. Veel katteneigenaren geven hun geliefde huisdier vaak maar twee keer per dag te eten. Dit zijn vaak de momenten die makkelijk te combineren zijn in ons dagelijkse leven. Maar katten willen vaker eten. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor negen tot twintig kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. De kans is dus groot dat katten tussen de maaltijden door honger hebben, die ze niet kunnen stillen, zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel nog wat extra’s te vangen. Het kan ook zijn dat je kat op straat is opgegroeid of in een groep waar er veel katten waren en niet onbeperkt voedsel beschikbaar was. Hij heeft daardoor geleerd dat er ‘voedselschaarste’ kan zijn en is daarom meer gefocust geworden op het krijgen van eten.

Verveling?

Verveling kan het bedelgedrag ook stimuleren. Katten in het wild zijn veel tijd bezig om voer te vergaren. Dit gedrag is niet nodig wanneer je eten krijgt van je eigenaar. Goed gevoede huiskatten zullen ongeveer een kwartier per dag jagen, terwijl wilde katten (die niet gevoerd worden) tot twaalf uur per dag naar voedsel kunnen zoeken. Goed gevoede katten hebben dus tijd over en vooral bij katten die niet naar buiten kunnen en verder niks te doen hebben, slaat dan de verveling toe. Hierdoor wordt het moment van eten het hoogtepunt van de dag.

Als laatste: katten kunnen snel en uitstekend leren. Wanneer een kat ervaart dat hij door mauwen iets lekkers van je bord krijgt, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen. Veel katten krijgen ook aandacht wanneer ze bedelen. Vaak werkt het krijgen van aandacht ook als belonend. Daarnaast is het krijgen van aandacht vaak het eerste succes naar het uiteindelijke einddoel; het krijgen van iets lekkers. Wanneer mensen dan een standje geven voor het bedelen, dan ervaren katten dit eveneens vaak als aandacht. Het aandachttrekkend gedrag en het bedelen zullen dan alleen maar toenemen.

Jong geleerd is oud gedaan

De basis bedelen wordt vaak al gelegd als de kat nog een kitten of een jonge kat is. Als een jonge kat actief contact zoekt tijdens bijvoorbeeld een lunch en hierbij mauwt, dan wordt dit meestal als schattig en vertederend ervaren. In veel gevallen wordt de kat voor dit gedrag beloond doordat mensen hem een klein hapje eten geven. De kat ervaart het gedrag als belonend en zal hierdoor steeds meer gaan bedelen. Wil je geen bedelende kat of kun je je bedelende kat niet weerstaan, dan is het verstandig om dit gedrag te voorkomen. Zet je kat voordat je gaat koken apart of bied hem juist bezigheid aan wanneer je gaat eten. Er zijn allerlei leuke denkspellen voor katten te verkrijgen. Op deze manier leert je kat niet om te bedelen, maar juist actief bezig te zijn met andere dingen.

Negeren

Een veelgehoord advies is het bedelen te negeren. Dit houdt in: je kat uiteraard niets geven, maar ook niet aankijken, niets tegen hem zeggen of hem aanraken. Katten letten goed op ons gedrag en kleine signalen van ons kunnen er al voor zorgen dat de kat voedsel verwacht. Negeren is dus best moeilijk uit te voeren. De meeste katten zullen het bedelgedrag niet gelijk staken als ze genegeerd worden. Sterker nog: het gedrag zal in eerste instantie erger worden omdat de kat niet begrijpt waarom hij geen succes meer heeft met zijn gedrag. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de kat te negeren. Een ander aspect bij het negeren van gedrag is de frustratie die katten ervaren als ze worden genegeerd. Bij sommige katten kan deze frustratie uitmonden in agressie.
Dat frustratie tot agressie kan leiden weet iedereen wiens computer wel eens is vastgelopen. Als het indrukken van de toetsen niet meer het verwachte resultaat oplevert, gaan we eerst harder op de toetsen slaan, daarna proberen we of het gecombineerd indrukken van toetsen een oplossing biedt, maar als niets helpt worden we boos en gefrustreerd.

Wat dan wel?

Geef je kat in ieder geval geen eten van je bord, dit houdt bedelgedrag in stand. Daarnaast kan menseneten ook schadelijk zijn voor je kat. Geef je kat op andere momenten voldoende aandacht door bijvoorbeeld met hem te spelen. Het is belangrijk dat je kat geen honger heeft, dit kan je gemakkelijk voorkomen door het voer onbeperkt aan te bieden. Heeft je kat overgewicht en mag hij slechts een afgewogen hoeveelheid voer? Verdeel de dagportie dan gelijkmatig over het liefst vier–, maar minimaal over drie momenten per dag. Geef de laatste portie vlak voordat je naar bed gaat en de eerste portie zodra je opstaat. Wanneer je veel van huis bent, kun je gebruikmaken van een voerautomaat voor katten. Deze automaten kun je zo instellen dat de kat meerdere keren per dag de beschikking krijgt over voedsel. Probeer ook voedsel aan te bieden waar de kat meer moeite moet doen om zijn kostje te vergaren. Denk hierbij aan voerpuzzels of voerballen.
Heb je een oudere kat die opeens om eten gaat bedelen, afvalt en meer is gaan drinken? Dan is het verstandig om dit gedrag met je dierenarts te bespreken. In overleg met je dierenarts kan dan bepaald worden of er een medische oorzaak aan het bedelgedrag ten grondslag ligt.

Wanneer het gedrag hardnekkig is en een medische oorzaak uitgesloten of behandeld is, kan een kattengedragstherapeut je helpen om de oorzaken te achterhalen en je een op maat gemaakt advies geven. Bedelgedrag van je kat is te veranderen

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Werkzaam bij

Erkend door