Hond op afstand, toch viel hij mijn kind aan

Ik zie regelmatig honden die agressie naar kinderen vertonen. Hieronder staat een interview voor Petsie.nl

Liza vroeg ons waarom een vreemde hond, die aan de lijn op een afstand met zijn baas liep, zomaar haar dochter beet. Die is nu doodsbang voor honden.

“Mijn dochter werd gebeten in haar bovenbeen, zonder waarschuwing of enige aanleiding, terwijl we de hond (aangelijnd) en zijn baasje tegen kwamen en hen op 1,5 meter afstand passeerden. Hij vloog haar letterlijk aan… Waarom deed hij dat? Nooit was ze bang voor honden, nu als de dood…”

Interview op 17-2-2015 door Esther Klein, www Petsie.nl

We vroegen het aan gedragstherapeut Marieke van der Burgt.

“Beste Liza, Ik kan me voorstellen dat u met veel vragen blijft zitten na zo’n enorm vervelende ervaring. Ik zie regelmatig honden die agressie vertonen naar kinderen. Om te achterhalen waarom deze hond heeft gebeten, moet ik echter veel meer informatie krijgen. Honden kunnen namelijk agressie inzetten vanuit verschillende motivaties. Sommige honden handelen uit angst, omdat ze bijvoorbeeld als pup geen of weinig positieve ervaringen hebben opgedaan met kinderen of omdat ze iets vervelends hebben meegemaakt. Andere honden kunnen weer bijvoorbeeld handelen uit bescherming van hun eigenaar.

Het karakter

Het karakter van de hond speelt hier overigens ook een rol bij. Iedere hond is uniek evenals iedere combinatie hond – eigenaar. Om tot de goede diagnose te komen is het ook van belang om de omstandigheden waarin het gedrag is opgetreden in kaart te brengen en wil ik meer weten van het gedrag en de lichaamshouding van de hond. Vaak geven honden namelijk signalen af voordat ze agressie inzetten, deze zijn in ieder geval door de eigenaar van deze hond niet goed waargenomen, waardoor hij of zij niet kordaat heeft kunnen reageren.

Ik kan u dus, met de aan mij gegeven informatie, geen specifiek antwoord geven op uw vraag. Hopelijk gaat de eigenaar van de hond wel professionele hulp inschakelen, zodat herhaling in de toekomst wordt voorkomen. De situatie voor uw dochter was in ieder geval zeer vervelend. U schrijft dat uw kind nu als de dood is voor honden. Er bestaan instanties waar u en uw dochter hiervoor hulp kunnen krijgen. “

Trackback van jouw site.

Locatie

Marieke van der Burgt
De Hemel 4
5465 RB Veghel – Zijtaart

Openingstijden

Alleen op afspraak

Neem contact op

Aangesloten bij

Erkend door